ПРОФ. ДР МИЛОШ КОВИЋ: Митрополит Амфилохије је посејао семе слободе које ће проклијати у свим српским земљама

Novosti online

01. 11. 2020. у 09:37

ПРОФ. ДР МИЛОШ КОВИЋ: Митрополит Амфилохије је посејао семе слободе које ће проклијати у свим српским земљама

Фото: Јутјуб/Телевизија Храм

ВЕЛИКА је бол и туга данас, али утеха је да знамо да одлази неко ко је дао пуну меру доброте и пожртвованости за све нас - казао је историчар проф. др Милош Ковић који је дошао да испрати блаженопочившег Митрополита Амфилохија у наручје Господње.

- Радујем се што сам га лично познавао и много научио од њега и што могу својим потомцима да говорим о њему. Тек ће време показати колико је велики био наш Митрополит Амфилохије. Бићемо поносни. Моћи ћемо нашим потомцима да кажемо: "Разговарао сам са њим. Изгледао је тако и тако… његове очи су биле такве…његове руке… његов глас је звучао тако. Он је присутан у нашем јавном животу скоро пола века, а тек ће врeме показати његову величину - каже проф. др Милош Ковић за Радио Светогора.

Фото: Д. Миловановић

Професор Ковић додаје да је митрополит Амфилохије, посебно пред крај свог овоземаљског живота посијао сјеме слободе које ће проклијати у свим српским земљама а нарочито на Газиместану, у Грачаници, Ораховцу и на целом Косову и Метохији.

- Био је један од наших највећих архијереја у свом времену а можда и у историји Српске Православне Цркве јер се у једној личности спојио духовник, писац и теолог, обновитељ. Митрополит Амфилохије није био од овога света, а његове речи сада се најјаче чују - каже професор Милош Ковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Mozda

01.11.2020. 17:35

Samo sloga Srbina spasava i saborni duh SPC, a da je toga bilo vise u dvadesetom veku ne bi bilo genocida nad Srbima u vreme NDH niti protjerivanja Srba i Crnogoraca 80tih i 90tih sa Kosova i Metohije. Primer litija i odbrane svetinja u Crnoj Gori je pokazao kako se narod vodi u duhu pravoslavlja i da sila ustukne pred pravdom.