ПОГОРШАНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У БАРУ: Грађани славе и свадбују, корона узима данак

Б. Дабић

29. 10. 2020. у 15:25

ПОГОРШАНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У БАРУ: Грађани славе и свадбују, корона узима данак

Фото Printscreen

У ОПШТОЈ болници Бар, која је Регионални Цовид центар за приморје, тренутно је хоспитализовано 72 обољелих, углавном из приморских општина, што чини 2/3 попуњености капацитета ЦОВИД оделења.

Додатно забрињава чињеница да се епидемиолошка ситуација у Бару последњих дана погоршава.

Само у једном дану, у среду, новозаражених је 52-оје, 259 су активни случајеви обољелих, а 110 лица је под здравствено-санитарним надзором што су забрињавајући статистички подаци за општину која има око 45.000 становника

Председник општине и локалног Тима за заштиту и спашавање, Душан Раичевић, сазвао је данас хитну седницу Тима, на којој су донесени закључци и препоруке, које би требало да предупреде даље ширење коронавируса. Чланови Тима сагласни су да треба појачати контролу угоститељских објеката и грађана у самоизолацији.

Седница тима за заштиту и спасавање/Фото: Б. Дабић

Упућен је апел да се поштују превентивне мера, како би се заштитило здравље становништва, а Бар остао у зеленој зони “ЦОВИД градова”. Апел је упућен и власницима угоститељских објеката, да строго поштују препоручене мере, грађанима да се уздржавају од прослава и окупљања, а свима који су у самоизолацији, јер су позитивни на Цовид-19 , или чекају резултат теста, да остану у својим кућама и избегавају контакте.

- Очигледно је да још увијек нисмо у потпуности схватили озбиљност ситуације и погубне последице по здравље грађана које изазива коронавирус, казао је Раичевић истичући да угоститељски објекти могу радити само поштујући препоруке струке

- Повећању броја оболелих доприноси и организација свадби, рођендана и других свечаности, којим присуствује велики број људи, а забиљежено је и непоштовање мера самоизолације, казао је Раичевић.

СВЕ ВИШЕ БАРАНА КОЈИМА ЈЕ УГРОЖЕНА ЕГЗИСТЕНЦИЈА

Уз здравствену, усложњава се и социјална ситуација. Све је више суграђана којима је угрожена егзистенција. Преко 1.500 породица ослања се на подршку Црвеног крста , а од почетка епидемије, за 200 је више старијих који су на евиденцији ове хуманитарне организације.

Координаторка Епидемиолошке службе у барском Дому здравља, др Љиљана Јовићевић, је подсетила је да још нису стигли резултати тестирања од прошлог уторка из Института за јавно здравље, и да се у овој здравственој установи, свакодневно узоркује 45 – 50 лица.

- Приликом сваког тестирања и разговора са потенцијалним пацијентима, покушавамо да сазнамо како су инфицирани. Углавном су већина присуствовали прославама рођендана, венчања, а пред нама је и време слава, те је јасно да су окупљања основни извор заразе. Морамо поштовати наредбу НКТ о забрани организације оваквих догађаја, казала је др Јовићевић, која је предложила појачану контролу инспекцијских органа и полиције.

Начелник Комуналне полиције  Дејан Шкеровић наводи да су суграђани опуштени.

- Пре десетак дана морали смо да интервенишемо на свадби у ресторану на Каменичком мосту, где се окупило 180 људи. Ово славље је морало бити одгођено, а да не би долазили у ту ситуацију, најједноставније је да све прославе оставимо за неко друго време. Кажњени су власници неколико угоститељских објеката, а потрудићемо се и у наредном периоду да контролишемо, али и објаснимо , колико је неопходно и у заједничком интересу да поштујемо мере, казао је Шкеровић.

Командир станице полиције ЦБ Бар Предраг Бушковић каже да ће акценат посебно бити на обиласку објеката где се изводи “жива музика”, а контролисаће и грађане који морају бити у самоизолацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)