ЂУБРЕТАРИ ЧИСТЕ НОВЧАНИКЕ: Подгорички парламент у четвртак ће одлучивати о увођењу новог ценовника за комуналне услуге

И. Д. С.

27. 10. 2020. у 08:52

ЂУБРЕТАРИ ЧИСТЕ НОВЧАНИКЕ: Подгорички парламент у четвртак ће одлучивати о увођењу новог ценовника за комуналне услуге

Возило комуналног предузећа

ПРЕДУЗЕЋЕ "Чистоћа" припремило је нови ценовник услуга сакупљања и транспорта комуналног отпада на основу којег су цене за грађане увећане за чак 50 одсто, док је за фирме предвиђено поскупљење од 30 одсто.

О њему ће се у четвртак изјаснити одборници у локалном парламенту. Уколико се усвоји, грађани ће услугу сакупљања и транспорта комуналног отпада плаћати 0,045 евра по квадрату стамбеног простора уместо досадашњих 0,03 евра.

- Разлози за утврђивање новог ценовника услуга сакупљања и транспорта комуналног отпада јесу у територијалном повећању површине које ово друштво одржава, односно у повећању броја посуда које поставља и свакодневно из њих сакупља и превози отпад - наводи се у мишљењу Секретаријата за комуналне послове. - Затим, у континуираном инвестиционом улагању којим су се створиле могућности за примену прописаних законских решења у циљу заштите животне средине, као и циљу примене модернијих урбаних решења сакупљања отпада као што су полуподземни и подземни контејнери, набавци неопходне механизације која је усклађена са новим системима одлагања отпада.

Напомињу да је број посуда које је друштво одржавало 2007. године 2.790 комада, док је тај број на крају 2019. године износио 4.132 комада, а да је број специјалних возила и машина са 37 повећан на 68. То је, како тврде, утицало на повећање трошкова пословања.

На најављено поскупљење реаговали су из подгоричког Одбора Праве Црне Горе, наводећи да је одлука одбора директора "Чистоће" још један атак на новчаник свих грађана Подгорице.

- У времену када незапосленост расте због опште неспособности челника, што главног града, што осталих чинилаца власти, сматрамо да је неморално додавати трошкове људима који немају могућност да остваре своја основна права. Економско правдање ове одлуке је у најмању руку бестидно и смешно, а подела терета повећања трошкова је таква какву ова група већ дуго времена држи као темељ своје власти - 50 одсто скупље за грађане, а 30 за фирме. Повећање било које цене за 50 одсто мора бити изузетно добро оправдано и објашњено, а не штуро и немушто објављено. Али и то је јасан показатељ стручности, знања и намера градских власти - казали су из ПЦГ.

ГОДИШЊА НАПЛАТА

- ПРИМЕНОМ цене од 0,045 евра ко квадрату фактурисана реализација би се повећала за 64.055 евра на месечном нивоу, односно 788.660 евра на годишњем нивоу. Укупан износ фактурисане реализације износио би 192.166 евра на месечном, односно 2.305.922 евра на годишњем нивоу. Процењена наплата на годишњем нивоу је 80 до 85 одсто, односно од 1.844.794 до 1.960.093 евра - објаснили су у Секретаријату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)