БЕЗБЕДНОСТ ИДЕ ДРИТАНУ? Победничка коалиција најкасније до 11. новембра излази са именима кандидата за владу

В. КАДИЋ

13. 10. 2020. у 23:09

БЕЗБЕДНОСТ ИДЕ ДРИТАНУ? Победничка коалиција најкасније до 11. новембра излази са именима кандидата за владу

Фото: АП Пхото/Ристо Божовић

ПРЕГОВОРИ о формирању нове владе партија победничке већине почели су у уторак у Подгорици, а по плану мандатара Здравка Кривокапића, до недеље би требало све чланице коалиција "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Црно на бијело" да доставе имена кандидата за функције у Влади.

Процењује се да ће коначни договор око програма и кадровских решења бити завршен до краја октобра. Спекулише се да би неко из врха Нове српске демократије и Социјалистичке народне партијемогли бити потпредседници Владе, док Грађански покрет УРА не одустаје од безбедносног сектора. Помиње се да ће Демократски фронт уз УРА кандидовати кадар за потпредседника Скупштине Црне Горе. Покрет за промене најавио је да ће се њихов лидер Небојша Медојевић кандидовати за позицију у безбедносном сектору, Бранка Бошњак за образовање, а Бранко Радуловић за област науке.

Међутим, из врха Нове српске демократије су саопштили да "се са мандатаром разговарало само о модалитетима по којима Влада треба да се формира и да све незваничне информације о томе на које наилазимо у медијима - нису тачне".

Оно што се зна јесте да коалиција "Црно на бијело" и њен Грађански покрет УРА траже ресор безбедносног сектора. Дритан Абазовић, носилац листе ове коалиције, сматра да на одређеним функцијама у будућој влади, нарочито које се тичу сектора безбедности, морају бити људи који су стопроцентно лојални држави.

- Од тога нећемо одступити ни милиметар - категоричан је Абазовић.

Мандатар нове владе Здравко Кривокапић каже да је немогуће "у нашем амбијенту да влада буде потпуно експертска".

- Али политичари који уђу у владу мораће да покажу стручност у ресорима који воде - саопштио је Кривокапић, најављујући формирање извршне власти најкасније до 11. новембра.

Политички аналитичар Срђан Вукадиновић оценио је да будућа влада, без Андрије Мандића, Милана Кнежевића и Небојше Медојевића, односно министара из њихових партија ни у ком случају неће бити стабилна.

- Ако је Демократски фронт добио 66 одсто мандата од мора да има скоро две трећине министарских места - сматра професор Вукадиновић.

ДПС: ГРАЂАНСКА, НЕ СРПСКА ДРЖАВА

ОПОЗИЦИОНА Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића оштро је у уторак критиковала мандатара Здравка Кривокапића да је, како тврде, поново дискриминисао све оне грађане Црне Горе који се не изјашњавају као Срби, а то је, више од 70 одсто. "Алузијом коју је направио да је Црна Гора српска држава, Кривокапић се враћа својој идеолошкој матрици, коју је само накратко напустио." Наводе да Кривокапић мора да "поштује све грађане и да поступа у складу са Уставом према коме је наша држава грађанска".

ПОЗИВ ВУЧИЋУ

ЦРНОГОРСКИ мандатар Здравко Кривокапић позвао је у уторак председника Србије Александра Вучића да посети ту земљу, истичући да Црна Гора жели добре односе са свима у региону, пре свега са Србијом.

- Превасходно желим добре односе са Србијом, који су, чини ми се, мало поремећени - рекао је Кривокапић. - Желим да позовем господина Вучића да посети Црну Гору, да ми као двојица политичара, иако ја нисам политичар, али се налазим на таквој функцији, дођемо до сазнања шта смета у нашим односима и да нађемо мост који ће то превазићи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

NS

14.10.2020. 14:44

Jeste Srpska drzava, ako se Milu nesvidja nek se seli u Argentinu ako ga i oni tamo budu hteli. :) Crnogoraca ima vise u Srbiji nego u CG. Tako da je narod ujedinjen i prijateljski. Ziveo sav Srpski-Crnogorski narod.