ХЕРЦЕГ НОВИ: Градски музеј обнавља иконографску збирку

В. В.

11. 10. 2020. у 13:44

ХЕРЦЕГНОВСКОМ Градском музеју и галерији за пројекат конзервације иконографске збирке у Музеју "Мирко Комненовић" америчка амбасада одобрила је бесповратни грант у износу од 44 хиљаде долара,

ХЕРЦЕГ НОВИ: Градски музеј обнавља иконографску збирку

Фото: В. В.

Директор ЈУ Градски музеј и галерија, Славица Божовић каже да су на конкурс аплицирали у сарадњи са  Центром за конзервацију и археологију Црне Горе чији ће стручњаци и обавити  конзервацији  старих икона из 16,17 и 18. века које припадају руској, грчкој и чувеној бококоторској иконописачкој школи  Рафаиловић – Димитријевић, а на чијим иконама се истиче утицај византијске уметности. Једна од најзначајнијих је  икона апостола Томе из 1833.године,  предложена да се категоризује као културно добро од националног значаја.

Фото: В. В.

Министарство културе одобрило је додатна средства за конзервацију етнографске збирке Градског музеја, након што је прошле године седам предмета рестаурирано у Центру за концервацију и археологију.

- Направљен је избор од 15 предмета, углавном од текстила који су у јако лошем стању., И они ће ових дана бити отпремљени у Центар, каже Божовић.

Херцегновски Градски музеј и галерија су са Министарством културе закључили и уговор о истраживању локалитета Видов врх, али је реализација уговора одложена због актуелне ситуације са корона вирусом. Видов врх је превој  на 750 метара надморске висине који дели Мокрине од Суторине. На њему је постојала црквица посвећена Св. Кнезу Лазару Косовском, о чијем се  настанку и рушењу, на зна ништа. Из једног документа, писаног средином 19. века  види се да је тада била у рушевинама, али се сваке године на Видовдан на том црквишту служила литургија. Црква је обновљена пре десетак година трудом мештана и донатора, нарочито Новљанина Душана Радовића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)