КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈА КОЧЕ ПУТ КА УНИЈИ: Европска комисија и Светска банка о напретку преговора и финансијском стању Црне Горе

З.ЗОРИЋ

08. 10. 2020. у 07:20

КРИМИНАЛ  И КОРУПЦИЈА КОЧЕ ПУТ КА УНИЈИ: Европска комисија и Светска банка о напретку преговора и финансијском стању Црне Горе

Фото Depositphotos

НАКОН осам година од почетка преговора са Европском унијом и даље се препознају исти проблеми у Извештају Европске комисије - корупција, организовани криминал, слобода изражавања, миграције, јавна управа.

Очекује бриселска администрација конкретне реформе да би се испунили економски критеријуми, а у извештају стоји да је неопходно развијати тржишну економију и изборити се са конкуренцијом.

- Остварен је одређени напредак у тој области, али је корона озбиљно пореметила економска кретања и представља озбиљан притисак на јавне финансије - оцењено је из Делегације Европске уније у Црној Гори.

Очекују у Европској комисији и одлучнију борбу против сиве економије, уклањање бизнис баријера, јер, како је констатовано, те мере често су одлагане, па је велики број компанија чији су рачуни замрзнути.

- Услови на тржишту рада бољи су него раније, али је незапосленост и даље висока, нарочито жена, младих, али и ромске популације - оцењено је у документу ЕК.

Указали су и на то да су се због ковида 19 погоршале и прогнозе за економски раст, да су мере уведене крајем марта и почетком априла зауставиле део економије, али и наметнуле додатни притисак на јавне финансије.

- Брзо су расли трошкови због одговора државе на епидемију. Пали су буџетски приходи. Губици у појединим компанијама пренесени су на државу - наведено је у извештају.

А само дан након што је представљен документ, који даје јасне смернице и препоруке шта треба учинити да би Црна Гора остварила напредак и почела да затвара преговарачка поглавља, огласила се Светска банка са песимистичном прогнозом око економског раста.

Из те глобалне институције су проценили да ће економија ове године "склизнути" 12,4 одсто и то је скоро дупло више у односу на прогнозу из јуна која је показивала пад економије од 6,8 процената.

- То је најдубља рецесија у минулих неколико деценија, а последица је наглог пада туризма који чини готово четвртину бруто друштвеног производа - поручили су из Светске банке.

Смањена је у Црној Гори запосленост, али су избегнута велика отпуштања радника, јер је држава субвенционисала зараде и додељивала једнократне новчане помоћи.

- Процене су да ће се сиромаштво у овој години повећати на преко 20 процената - процењено је из Светске банке.

ТУРИЗАМ ГРЕЈЕ ОПТИМИЗАМ

НА крају извештаја глобалне финансијске институције било је и мало оптимизма, па су пројекције да ће црногорска економија наредне године остварити раст од готово седам одсто и то захваљујући приходима у туризму.

Очекују и да ће завршетак изградње ауто-пута повећати инвестиције што ће смањити буџетски дефицит са овогодишњих 94 на 90 одсто БДП. Међутим, како се закључује у прогнози Светске банке, брзина опоравка зависиће од трајања пандемије, дистрибуције вакцина, глобалне трговине и инвестиција.

Из Европске уније је најављено да ће Западни Балкан добити бесповратну подршку "тешку" девет милијарди евра, али није прецизирано колико ће припасти Црној Гори и по којим критеријумима.

- Комесар за проширење биће у Црној Гори у петак, па сва питања у вези са економско-инвестиционим планом поставите њему. Он ће пренети све детаље плана - кратко је саопштено из Делегације ЕУ у Црној Гори.

Извесно је да је реч о пакету који има за циљ да подстакне бржи опоравак у дугом року, што би довело до стабилног економског раста и приближавања региона јединственом тржишту ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

AJDE MOLIM VAS GDE TO IMA

08.10.2020. 11:26

KAO DA SU ZABORAVILI DA SU ONI STVORILI MONTENEGRO, KORUPCIJOM I SVERCOM, i izabrali poglavnika da vlada cetvrt stoljeca, cilj je bio clanstvo u teroristicku organizaciju, onu sa cetiri velika slova, a sad su i od njega digli ruke, a clanstvo u EU bice isto kao i sa Turskom i Srbijom. KO LAZOVIMA VERUJE, SAM JE SEBI KRIV.

Duško

08.10.2020. 13:27

Korupcija, i organizovani kriminal je i u RH , hobotnica da se i italijani postide. Kakav Kapone i Don Korleone, oni su početnici u odnosu na hrvate, a ipak su u EU. I niko im ne može ništa, što više pokradu i odnesu kući, podiže država još više kredita. Dobro kreditorima, dobro ološu lopovskom, a narod ko j..... bolje da ga i nema.