ПРЕГОВОРИ О ПОДЕЛИ ВЛАСТИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Кривокапић мандатар, парламент демократама

В. КАДИЋ - Б. ДАБИЋ

18. 09. 2020. у 09:15

ПРЕГОВОРИ О ПОДЕЛИ ВЛАСТИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Кривокапић мандатар,  парламент демократама

Фото: Д. Миловановић

ИСТОВРЕМЕНО са заказивањем конститутивне седнице новог сазива Скупштине Црне Горе уследили су преговори три победничке коалиције о подели власти. Према грубој подели спрам изборних резултата, премијерско место припашће коалицији "За будућност Црне Горе", где ће кандидат највероватније бити професор Здравко Кривокапић.

Функцију шефа парламента, извесно је, заузеће представник коалиције "Мир је наша нација", али његово име се још држи у тајности. На састанку који је у четвртак трајао готово четири сата говорило се о обавезама и одговорности нове власти, као и о програму нове владе.


Дритан Абазовић, који води платформу "Црно на бијело", сматра да је најважније да нова влада добије међународну подршку.


- Сектор безбедности је важан нашим међународним партнерима. Ако то зависи од нас, могу да буду потпуно мирни. Коалиција "Црно на бијело" ће у потпуности заштитити националне интересе Црне Горе. Свака кореспонденција са НАТО и међународним фактором биће потпуно заштићена - изјавио је Абазовић.


Подршка власти која се рађа стигла је из Брисела. Портпаролка Европске комисије Ана Писонеро Хернандез рекла је да се Европска комисија радује формирању новог парламента и владе, који ће, како верује, наставити устаљен пут Црне Горе према ЕУ.


Учешће мањинских партија у будућој власти постаје све извесније. Челници Албанске листе Генци Ниманбегу и Ник Ђељошај одлучили су да формирају радну групу која ће саставити платформу за могуће преговоре о учешћу њихове листе у власти.


Како се наводи у саопштењу, платформа ће садржати сва животна питања која су иницирана од политичких субјеката, као што су статус Валданоса код Улциња, децентрализација администрације, просторно планирање, приватизација или одређивање линије разграничења морског добра у законским оквирима. Посебно је важна тачка посвећена новим изазовима албанског народа у Црној Гори који, како кажу, захтевају посебну пажњу и одлучност албанског политичког фактора у Црној Гори у духу принципа да о Албанцима могу одлучивати само Албанци.


Будућа парламентарна већина биће састављена од три коалиције, у којој је чак 16 партија, а 41 мандат поделиће посланици из 11 странака. Само коалицију "За будућност Црне Горе" која је освојила 27 мандата, чини 11 странака.

КРСТО РАДОВИЋ ПОНОВО ПРЕДСЕДНИК


ВЕЋИНОМ гласова одборници Скупштине општине Будва јуче су за председника изабрали одборника Крста Радовића (Демократе Црне Горе). Гласао је 21 одборник - за је било 18 и три уздржана. Нова будванска политичка већина најављује да ће седница на којој ће се наћи избор председника општине бити следеће недеље, а кандидат ће бити актуелни градоначелник Марко Царевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)