ДНЕВНИЦА 35 ЕВРА, А БЕРАЧА НИГДЕ: Илија је надалеко познати винар, открива какво ће бити грожђе ове године

Б. ДАБИЋ

17. 09. 2020. у 12:30

ПОЧЕЛА је берба винског грожђа у црногорским виноградима. У Црмници, која је надалеко позната по врхунским домаћим винима, виноградари задовољни овогодишњим родом. Квалитет грожђа одавно није био добар као овог лета. Ово потврђује за "Новости" познати винар Илија Клисић из црмничког села Лимљани.

ДНЕВНИЦА 35 ЕВРА, А БЕРАЧА НИГДЕ: Илија је надалеко познати винар, открива какво ће бити грожђе ове године

Фото: Б. Дабић

У својим виноградима, у Лимљанима, који су на надморској висини до 300 метара, како каже Илија Клисић, ове године планира да убере око 15.000 килограма грожђа, врхунског квалитета. Реч струке Клисић примењује у пракси - препоруку енолога да се врхунска вина праве у винограду, па је на његовом једном чокоту око 1,5 килограма грожђа. Засадио је вранац, каберне, мерло, мускат бели.

Илија Клисић/Фото: Б. Дабић

- Година, временски услови су погодовали виновој лози и род је одличан. Много сунчаних дана, мало кишних условили су да имамо сочно, слатко грожђе. Није било болести у виноградима, па је и прскања било дупло мање него претходних година. Наравно, кад је требало наводњавали смо по систему кап по кап - каже Клисић, који наводи да ће у зависности од сорте грожђа берба трајати до краја месеца.

ПОДРУМИ ПУНИ, ТУРИСТА НИГДЕ

- За разлику од претходних година, када су туристи у Црмницу долазили од пролећа до јесени, ове године гостију нисмо имали. Подрум је пун вина од прошле и претходних година - каже Клисић, који ће из тог разлога већу количину овогодишњег грожђа продати.

Уз задовољство виноградара и винара због одличног рода, остаје и горчина због недостатка берача грожђа. Проблем је ове године израженији у односу на претходне због вируса корона.

- Тешко је наћи бераче. Тренутно у виноградима имам петоро берача, и то су углавном људи који су раније долазили. Већина је из Албаније. Дневница за 10 сати рада у винограду је 35 евра. Берачи добију доручак и ручак. У Црној Гори је тешко наћи радника. Истина је, треба знати грожђе брати, али нема посла који се не може научити. Међутим, наши људи не иду радо у винограде - каже Клисић, додајући да добар берач током дана убере око 800 килограма грожђа.

Продајна цена грожђа на велико, према речима Клисића је од 0,70 до једног евра по килограму у зависности од сорте грожђа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)