ОЧЕКИВАЊА ОД НОВЕ ЦРНОГОРСКЕ ВЛАСТИ: Српској цркви једнака права као католичкој

В. КАДИЋ - С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

16. 09. 2020. у 07:13

ОЧЕКИВАЊА ОД НОВЕ ЦРНОГОРСКЕ ВЛАСТИ: Српској цркви једнака права као католичкој

Фото: В. Н.

СРПСКА православна црква очекује од нове власти да добије статус какав има Римокатоличка црква којој су сва права гарантована на основу међудржавног споразума између Црне Горе и Ватикана.

Овако епископ будимљанско-никшићки Јоаникије види епилог кризе настале због усвајања спорног Закона о вероисповести, који је био повод за литије, одбрану светиња, а у добром делу допринео и паду режима ДПС и Мила Ђукановића после три деценије.

- Био бих задовољан таквим решењем, иако су православци у Црној Гори већинска вера. Надам се да ће нова власт у Црној Гори довести способне људе који ће знати да решавају проблеме у држави. Ми само очекујемо да ће Црква, као и све друге вере у Црној Гори, добити онај статус који заслужује - објаснио је владика.

Уговором са Римокатоличком црквом, који су у Ватикану 2011. потписали тадашњи црногорски премијер Игор Лукшић и кардинал Тарцизио Бертоне, а који је потврђен у Скупштини следеће године, признаје се право Католичкој цркви да оснива, мења, укида или признаје црквена правна лица према одредбама канонског права, одржава везу са Светом столицом, гарантује слобода деловања и јавног наступања, усменог и писменог изражавања, штампарске делатности, оснивање радио и телевизијских станица, удружења и установа са циљем социјалне помоћи и хуманитарног деловања. Такође, признаје се слобода вршења верских обреда, регулишу питања имовине Католичке цркве и црквених правних лица, даје право да оснива средње верске школе и образовне институције вишег ранга за школовање свештеника...

МАЊИНЕ ЧЕКАЈУ ПОЗИВЕ?!

ПОБЕДНИЦИ избора јавно су позвали мањине рекавши да су добродошли у нову владу, а лидери мањинских партија поручују да још чекају позиве. Носилац албанске листе Ник Ђељошај рекао је да су "знаци које видимо у осврт избора охрабрујући", али да се "свакако мора радити на обезбеђивању да нашим мањинама буде угодно са политикама које коначно настају". Његов коалициони колега Генци Ниманбегу изјавио је да ће о учешћу у Влади одлучити тек кад буду сазнали ко је мандатар.

После потписивања документа, тадашњи председник Црне Горе Филип Вујановић, рекао је да је ово први случај да једна већинска православна држава потписује такав уговор са Ватиканом, да су већ потписани са Исламском и Јеврејском заједницом, а да се нада да ће то бити постигнуто и са Српском православном црквом. Десет година касније, не само да није дошло до договора, већ је СПЦ дискриминисана.

Према речима ректора Цетињске богословије Гојка Перовића, Српска православна црква "нема никакав интерес ни план да учествује у формирању нове црногорске владе" и она ће се после изборног циклуса "растати са политиком".

- Мишљење верника и свештеника је да се Црква задесила на политичкој раскрсници, односно невољно ушла у доба предизборне кампање. Разлог томе је што је власт у Црној Гори ушла у једну авантуру са Законом о слободи вероисповести који је изазвао велике протесте због кршења Устава - рекао је Перовић за Н1. - Верујем да се тако нешто никада неће поновити и да Црква никада више неће позивати вернике и грађане да не гласају за актуелну власт. Црна Гора неће бити теократска држава, а крајњи интерес цркве је да Скупштина у новом сазиву изгласа квалитетан Закон о слободи вероисповести.

Фото: ЕПА

Папа Бенедикт и Игор Лукшић након потписивања споразума у Ватикану 2011.

То ће, према најавама из победничких коалиција "Заједно за будућност Црне Горе" Здравка Кривокапића, "Мир је наша нација" Алексе Бечића и "Црно на бијело" Дритана Абазовића највероватније бити међу првим задацима парламента.

Председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић позвао је носиоце изборних листа на састанак поводом сазивања прве седнице новоизабраног састава, који ће бити одржан данас у подне. Овако брзо заказивање консултација требало би да буде позитиван сигнал да ће нови мандати бити врло брзо верификовани.

ЛИПЕ СТРАДАЛЕ ЗБОГ ТРОБОЈКЕ

НИКШИЋАНИНУ Видоју Кисићу (70) неко је пре две ноћи, на имању које је око 500 метара удаљено од куће у Горњем Пољу, посекао две велике липе. На једној је била насликана тробојка, а на другој крст са четири оцила. Случај је пријавио полицији.

- Та ливада се налази поред самог пута. Ту су ми биле липе које сам посадио пре тридесет година. Нажалост, неко коме је мржња стил живота испунио је циљ - каже огорчени Кисић, који је био редовни учесник литија, а због тробојке нацртане на свом имању био је привођен у полицију.

Шеф државе Мило Ђукановић оценио је јуче поводом Међународног дана демократије да су недавни избори потврдили напредак у демократског развоју црногорског друштва:

- Показали су да Црна Гора разуме процес демократије и потврдили важност снажења демократских институција, укључујући и капацитета који ће јачати отпорност у односу на све бројније форме манипулација и дезинформација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

EvGenije

16.09.2020. 12:30

Srbija od CG treba tražiti samo dve stvari: prvo, da SPC obezbedi ravnopravan status kao i ostalim verskim zajednicama, i drugo, da prestane sa antisrpskom retorikom i delovanjem (ne morate da nas volite, ali ne treba ni da nas mrzite). Sve ostalo neka Crnogorci dogovore između sebe. Hteli ste nezavisnost - eto vam je.