СВАКИ ЧЕТВРТИ ПОЗИТИВАН, ПОЧЕТАК ШКОЛЕ ОДЛОЖЕН: Све алармантнија ситуација у Црној Гори, лекари из координационог тела поднели оставке

В.Кадић

09. 09. 2020. у 09:30

СВАКИ ЧЕТВРТИ ПОЗИТИВАН, ПОЧЕТАК ШКОЛЕ ОДЛОЖЕН: Све алармантнија ситуација у Црној Гори, лекари из координационог тела поднели оставке

Фото ИЗЈ

ВИШЕ од стотину новозаражених у Црној Гори од вируса корона још више је отежало здравствену ситуацију, а епилог ескалације вируса су оставке чланова Националног координационог тела Ранка Лазовића и Немање Радојевића.

- Месецима смо сведоци предизборних и постизборних дешавања. Тешко је не наћи аналогију са Ивом Андрићем о куги и колери када је говорио да се болести мењају, а понашање не. Циљ је здравље људи. Поднео сам оставку на седници кризног медицинског штаба НКТ завршеној пре сат времена. Исто је учинио и Ранко Лазовић који је окончао ангажман у штабу због предавања на Медицинском факултету и решавања питања пацијената са најкомплекснијим обољењима - саопштио је Радојевић. - Ако још неко мисли да смо подељено друштво, нећемо бити још дуго. Епидемиолошки смо потпуно идентитични и корона ће нас само додатно ујединити, много боље и брже од политичара.

У Општој болници у Беранама од последица короне преминуо је пацијет из Гусиња стар 61 годину, сапштено је из те здравствене установе. Надлежни поручују да је број заражених од ковида 19 у том граду под контролом, мада се број инфицираних последњих дана повећава. За само 24 сата евидентирано је 13 нових случајева! Њих седморо има тешку клиничку слику, док су четири пацијента на неинвазивној вентилацији. И у Рожајама је стање за бригу.

Фото М.Анђела

И ту је у последњих 24 сата регистровано 13 новозаражених, док је активних 111 случајева, у самоизолацији је 206, а 53 је под здравственим надзором. Епидемиолошка ситуација је забрињавајућа и у највећим црногорским центрима Подгорици и Никшићу, али и приморју.

Доктор Игор Галић, специјалиста емидемиолог Института за јавно здравље Црне Горе саопштио је да је због разних окупљања било очекиван "повратак вируса".

ШКОЛА ОДЛОЖЕНА

ЦРНА Гора је померила почетак школске године и отварање вртића, како би се избегло евентуално ширење заразе и на децу. Из Института за јавно здравље упозоравају њихове родитеље да деца могу још више усложити епидемиолошку ситуацију. Немогуће је да одрасли буду болесни, а дете негативно.

У случају да дође до сложеније ситуције, могуће је поновно увођење реструктивних мера. Упозорава да је Црна Гора од шампиона по спречавању инфекција дошла у ситуацију да буде прва у региону по броју инфицираних короном на 100.000 становника.

- Врло смо забринути, пратимо ситуацију, али је не контролишемо. На основу начина на који су се учесници дешавања понашали, очекивано је да ће бити повећано оболевање - рекао је Галић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)