ДАКА ДАВИДОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Ово је план за опоравак Црне Горе

В.Кадић

08. 09. 2020. у 13:24

ДАКА ДАВИДОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Ово је план за опоравак Црне Горе

Фото Архива В.Н.

БЕЗ индустрије, пољопривреде, туризма нема економског опоравка Црне Горе. Потенцијали са којима располажемо су фантастични и обећавају препород сваког црногорског грађанина, радника и сељака.

Морамо да радимо 24 сата дневно ако мислимо да покренемо уснулу и просрнулу привреду. Она не може да зависи само од туризма, а у то смо се уверили управо у овим данима и месецима пандемије вируса корона. Због тога сматрам да је неопходно у развој државе укључити и друге гране привреде, обезбедити да профункционише пољопривреда. Под овим небом имамо довољно ресурса да се народ прехрани.

Оно што морамо да покренемо је да наш сељак једном продише и да Црна Гор обезбеди да сви тржишни вишкови од сељака буду откупљени. То са државног аспекта није велики капитал, али јесте немерљива помоћ за сваког сељака. Држава ће наћи начина да стимулише пољопривреднике јер је то од Бога дат терен преко Рожаја, Сињајевине, Крнова, Бјелопавлићке и Зетске равнице, никшићког и граховског поља.

Ово у разговору, за "Новости", каже Миодраг Дака Давидовић, бизнисмен и власник компаније "Нексан" из Никшића и велики добротовор Српске православне цркве. Управо је он у свом родном граду кад је било најтеже спасавао колективе не само у привреди и индустрији него и у спорту и култури. Ниједна компанија или институција "у његово време" није бележила минус, а град подно Требјесе економски је био снажан. На питање да ли ће у том "првом налету" држава моћи да субвенционише посрнулог црногорског сељака одговара потврдно.

- Наравно! И ја гарантујем да ће наш сељак у том бизнису имати приход. Држава ће након помоћи, обезбедити да наш промоћурни сељак себи обезбеди да може са домаћинством лепо да живи - каже Давидовић.

Наш саговорник подсећа на минуле године у којима су многе фабрике, раднички симболи закатанчени и да колико до јуче нису имали перспективу.

- Све што је рађено у Црној Гори рађено је насилно. Компанија "Нексан" је у једном тренутку била заинтересована да купи Железару "Никшић", обезбедили смо кредит од немачких банака, али су тада људи из врха државе рекли - не. Турским инвеститорима је дата предност док смо ми морали изаћи из те игре у коју су били укључени председници и премијери Црне Горе и Турске - објашњава Давидовић. - Обећали су радницима и грађанима Никшића препород фабрике, а за "Нексан" су рекли да нисмо способни да уложимо средства у инвестиције колико ће Турска моћи да помогне својим бизнисменима. Говорили су да ће највећи проблем бити то што железница неће имати довољно капацитета да превезе робу која ће се производити у погонима никшићке фабрике.

Давидовић сматра да су црногорској привреди потребна страна улагања то што пре.

- И то у некадашњим гигантима Железари, КАП-у, "Ободу", "3. јануару", бродоградилишту "Арсенал", "Полимки" и многим другим капацитетима који су уништени. Црна Гора не може да преживи ако се не врати и другим гранама привреде. Ту мислим и на сегмент електропривреде, да ми извозимо струју, а не да дођемо у ситуацију да будемо у мраку. Од изградње ХЕ "Мратиње" није изграђен ниједан нови пројекат у последњих 50 година! Енергетски потенцијали су огромни и морају се саградити нове електране које ће радити држава и неће угрожавати животну средину. Држава може да сагради енергетске пројекте, а ако буде потребе да их после тога и прода.

ИНВЕСТИТОРИ

У ЦРНОЈ Гори се све увози од чачкалице до локомотиве, а покривеност увоза извозом је око 17 одсто према подацима Монстата. То значи да се шест пута више увози производа него што се извози и то је нешто што не може ниједна држава на свету да поднесе. Морају се обезбедити инвенститори који ће унапредити црногорску економију - поручује Давидовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Zoran 555

08.09.2020. 14:07

Najtezi poduhvat ce biti dekriminilizacija Crne Gore..Zemlja sa tolikim resursima i prirodnim bogatstvima za kratko vreme moze biti "Svajcarska"...,pod uslovom da se ociste kriminal i korupcija koja je vidljiva na svakom koraku..Nista novo nisam rekao..Znam..Ali je tako.

MGM

08.09.2020. 16:19

A đe ces naci investitore?????? Kako ste krenuli za 5 dana ste nas posvadjali sa svim zemljama u okruzenju, a za pola godine sa cijelim svijetom. Taj smo film vec gledali 90.-ih i te vase investitore. Ocete jos vise da upropastite ovaj narod i ugusite i ovo malo slobode sto imamo.