СРБИ ЈЕДИНИ МОГУЋИ СПАС: Црна Гора је изгубила сезону, а ово су тренутне цене као мамац за туристе

В. К.

14. 08. 2020. у 14:18

ДРЖАВЉАНИ Србије од поноћи највероватније ће моћи да уђу у Црну Гору. Ову вест саопштио је Бобан Мугоша, директор Института за јавно здравље Црне Горе, која је обрадовала грађане са обе стране границе.

СРБИ ЈЕДИНИ МОГУЋИ СПАС: Црна Гора је изгубила сезону, а ово су тренутне цене као мамац за туристе

Фото: В. В.

После дужег времена осмех се нашао на лицима туристичких радника иако свесни чињенице да је овогодишња сезона доживела колапс.

Ипак, у оквиру  јулског пакета хотел Авала нуди услуге смештаја на бази полупансиона и три ноћења за три особе по цени од 199 евра. Уз то, деца до 12 година ослобођена су плаћања.

Бесплатне су и многе друге хотелске услуге попут плажног мобилијара, сауне, базена, турског купатила... Слични аранжмани нуде се и у хотелима Хотелске групе Будванска ривијера, у кампањи – Одмор који сте заслужили, снижене су цене услуга и до 35 одсто у односу на прошлогодишње.

Најбољу понуду имаонуда ексклузивног бутик хотела Конте у Перасту, чији власници нуде промотивни пакет од 199 евра за једну особу, за пет дана боравка у овом хотелу на обали Бококоторског залива, са низом примамљивих детаља, од шампањца добродошлице до поклона на одласку, бесплатних излета бродом по заливу, богатог менија за два дневна оброка.

И цене плажног мобилијара исте су као лани. На великој милочерској плажи две лежаљке и сунцобран продају и посетиоцима који нису гости хотела по цени од 130 евра на дан, док на плажи Светог Стефана, комплет плажног мобилијара стаје 110 евра.

Што се тиче цена основних животних намирница –хлеб кошта од 60 до 80 центи, литар млека од 0,8 до 1,1 евро, јогурт око евро, парадајз од 0,70 до 1 евро, краставац око 80 центи. За брзу храну треба издвојити од 1 до 2,5 евра, у зависности на шта се гост одлучи.

Цене варирају за роштиљ, пицу или палачинку. Литарски сок је око 80 центи до евра, килограм ослића око 2,50 евра, а пиво у конзерви стаје око 70 центи. За десет дан на црногорском приморју на храну се може потрошити  око 55 до 60 евра, ако се сваки дан купи хлеб, млеко, јогурт, сок и килограм млевеног меса.

Због спуштене рампе у великим проблемима су се нашли држављани Србије који у Црној Гори имају некретнине – куће, станове, пословне просторе... Према подацима које је раније објавила Централна банка Црне Горе, држављани Србије су само прошле године купили некретнине у вредности од 24,6 милиона евра и на другом су месту по вредности купљених непокретности, одмах иза Руса!

Рачуна се да у Монтенегру поседују на хиљаде викендица и кућа. Неки од њих који тај посао нису раније завршили, решили су да се повинују црногорским законима и легализују своју имовину како би избегли строге мере државе. Пристали су да на 120 месечних рата плаћају своје обавезе, али због новонастале ситуације то сада чине из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Новог Пазара и других центара, уз додатне трошкове.

Пандемија је срозала туристичку привреду на ниске гране, па су из Туристичке организације Будва још раније предложил Институту за јавно здравље отварање граница за Србе.

- Од посебног значаја је и либерализација превентивних мера за долазак гостију из Србије, а сматрамо да би најадекватније било применити принципе које смо успоставили са Босном и Херцеговином. С обзиром на званичне информације из Србије да су до 20. августа попуњени сви термини за ПЦТ тестирање на сопствени захтев, те да се дневно у Градском заводу за јавно здравље у Београду, нпр.може тестирати свега 30 особа, предлажемо Институту за јавно здравље Црне Горе да туристима из Србије, поред негативног ПЦР теста омогући и улазак у Црну Гору са ЕЛИСА серолошким тестом или ЕЦИЈА тестом, закључују у Туристичкој организацији Будва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)