Само да се докопам моје Мораче

Велиша Кадић

недеља, 09. 08. 2020. у 07:26

Само да се докопам моје Мораче

Фото архива "Новости"

ОДУЖИЛА се пандемија вируса корона и пореметила планове књижевнику, новинару и професору Комнену Бећировићу (84) из Љевишта, који свој животни и радни век проводи у Паризу, на реци Сени.

Ево, и лето одмиче, а он под маском и мерама против заразне болести остаје у Француској, мислима окренут ка постојбини Морачи, драгуљу природе, којој прети девастација од најављеног државног пројекта - изградње хидроелектрана на истоименој реци.

Ужелео се Комнен љутог камена, бистре реке, извора, чистог ваздуха, где је обично прикупљао снагу за нове научне и животне подухвате.
- ГУБИМ живце чекајући да ова пошаст некако прође. Таман када је мало попустило, ја се понадао да је нема више - она се поново јави, сада много јача. Ретко изађем у град, па време углавном проводим у дворишту, пуном цвећа. Прогреје сунце сат-два, помаљајући се изнад високих зграда. Једва чекам да се, ако ме ово зло мимоиђе и ако се границе отворе, докопам завичајне Мораче. И, сада се види колико је село важно, пошто је индустријска производња у стагнацији, па би узорним пољопривредницима требало да сване - каже, за "Новости", Бећировић, некадашњи никшићки гимназијалац који је 1960. дипломирао на Филозофском факултету у Београду светску књижевност и француски језик, потом био стипендиста француске Владе, оснивач свесрпског Одбора за обнову ловћенске капеле, борац за очување кањона Мораче од потапања.

УГРОЖЕН Немањићка лавра - манастир Морача, подигнут 1252. године , Фото Митрополија црногорско-приморска

О томе како Парижани трпе време под пандемијом, кратко каже - као и цео свет, прилично нервозно.

- Никоме не пријају затворене границе. Људи су навикли на комуникацију, путовања, бизнис - додаје Бећировић. - Пратим ситуацију и у Монтенегру. Надао сам се да ћу током августа опет бити крај извора Мораче или под Требјесом, одакле се моји стари доселише у Морачу тврду качаницу.

НОТР ДАМ

ПРОШЛО је више од петнаест месеци од пожара у Нотр Даму, Богородичне цркве, хришћанске богомоље у чијем сам озарењу провео више од пола века, пошто станујем у близини. Радови на обнови која је почела ће свакако трајати деценијама с обзиром на свеопшти поремећај живота, посебно економског, проузрокованог пандемијом вируса корона - каже Бећировић.

ВИШЕ од тридесет година  бори се за спас реке и кањона Мораче са свим њеним јединственим природним и цивилизацијским благом, преносећи њено име широм света. Својевремено је у своју мисију укључио и једног од највећих еколога Франца Вебера, па чувеног византолога Димитрија Оболенског, који су својим ауторитетима покушавали да убеде власти у Црној Гори да се одустане од погубног наума - изградње четири хидроелектране на Морачи. Тим пројектом би била угрожена немањићка лавра-манастир Морача и Храм Успења Пресвете Богородице.

- Престоница Мораче и Роваца, Храм Успења Пресвете Богородице, светски познат по свом неимарству и сликарству, у првом реду по фрески "Гавран храни пророка Илију", биће угрожен. Довођењем језера у темеље морачке лавре влага би се увукла у пешчану терасу стару пола милиона година, и у манастирске зидове, и почела да их растаче. Ако би једног дана, на шта геолози указују, прорадило клизиште Ђурђевине и сурвале се огромне количине земље, ниво језера би толико нарастао да би у њему нестао манастир - упозорава Бећировић.

МИСИЈА Комнен Бећировић,Фото архива "Новости"

СВОЈЕВРЕМЕНО је у Паризу покушавао да од рушења спасе Његошеву задужбину, црквицу на Ловћену. Од лажи је истином бранио и српски народ, посебно током НАТО агресије и потоњег отимања Косова и Метохије.

- Храм нисмо успели да сачувамо на Ловћену, али је заувек остао у нашој души јер је, надахнувши читаву литературу, васкрсао у неколико места по српским земљама. Што се тиче Мораче, још се нисмо изборили за њен спас, она се баштином потврдила и у светским оквирима, заслужила да се уврсти међу највећа добра човечанства под заштитом Унеска. Нажалост, црногорска влада очајнички по свету тражи инвеститоре за кобни пројекат изградње брана и електрана - указује Бећировић, који с поносом у свом дому чува Орден Светог Петра Цетињског који му је митрополит Амфилохије доделио за несебичну љубав према православљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)