КАСАЛИЦА: Не дам им ниједан метар ове нестварне лепоте црногорске (ВИДЕО)

Новости онлине

30. 07. 2020. у 20:24

ПРЕДСЕДНИК Друштва младих еколога Никшић, Миодраг Караџић, казао је да је кањон Комарнице заједно са кањоном Невидио један од најлепших кањона Европе и да би сваки грађевински подухват значио трајну девастацију тог терена.

КАСАЛИЦА: Не дам им ниједан метар ове нестварне лепоте црногорске (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

Дан уочи 55. годишњице од проласка 11 планинара „Јаворка“ кроз кањон Невидио, представници невладиног сектора и дијела мештана шавничког краја, на мосту изнад кањона, организовали су конференцију за новинаре поводом планиране градње ХЕ Комарница.

- Како ми рече Стево Вујачић, један од тројице живих судионика тог догађаја, кањон Невидио није само црногорска, него и светска туристичка атракција и довођењем у опасност самог кањона, не знамо зашто постојимо. Мештани мог села Комарнице и околних, ће стати у одбрану оваквог драгуља - поручио је у име мештана Велизар Касалица.

Како је казао, Комарница је бујична ријека, девастацијом шумског комплекса уништава се заштитник бујичних вода, тако да би, према његовим речима, у неким будућим временима, ако река надође, куће мештана тога краја биле доведене у опасност. Што се тиче процене да ће се изградњом ХЕ Комарница створити услови за отварање 100 нових радних мјеста у самој електрани, а током саме изградње у одређеним периодима ће бити ангажовано и до хиљаду људи, Касалица је казао да је најбоље погледати ситуацију у Пиви и видјети колико бенефита је њима донијела тамошња хидроелектрана.

- Не морам ја ништа да причам. Питајте људе из Пиве колико је људи запослено и који су бенефити Пивског језера. Да је такво балагостање онда би Плужине биле Лас Вегас не би онако изгледале. Тих сто људи које они обећавају ваљда ће се запослити у Парку природе који је овдје. Када им укажеш на неправилности које су у овом делу Парка природе, они одмах кажу ти си против Црне Горе. Е па ја волим Црну Гору више него сви они заједно и не дам им ни Комарницу, ни Драгишницу, ни један метар ове природне лепоте, ове нестварне лепоте црногорске - поручио је Касалица.

Фото: Принтсцреен

Велизар Касалица

На питање новинара где су били када је трајала јавна расправа о ХЕ, Касалица је казао да су “бранили имања од далековода”.

- Док је трајала јавна расправа, четири далековода су постављена изнад кањона Невидио. Ако се изгради, не дај Боже ХЕ Комарница, то ће бити још 44, а онда неће бити поздрав са кањона Невидио, него поздрав са далековод. Ово је само почетак хаоса који су направили, а ја сам током месец и по дана бранио далеководе који су ми преко имања прелазили. Свака ливада ми је нагрђена, сво имање око кућа - казао је Касалица.

Дарко Стијеповић, из НВО „Центар за развој Дурмитора“, позвао је све да проуче студију Светске банке о штетности изградње великих хидроелектрана, која је урађена пре десет година.

- Ни Светска банка, ни ММФ више не финансирају велике бране, јер су се штетни утицаји брана показали далеко већи од добробити коју они доносе било коме. Добробит је само инвеститорима који зарађују огромне своте новца на коришћењу кредита и друштвених средства, а у овом случају имамо и коришћење непроцењиве вредности кањона коју добијају потпуно бесплатно,не узимајући у обзир за шта ми то можемо да искористимо. Када то ставимо на папир можемо то искористити много боље и много више зарадити поготово народ Црне Горе и народ овога краја, него што ће добити од продаје струје. Ми нећемо добити џабе ту струју. Та струја се исто продаје као да је купујемо у Танзанији. Мораћемо је платити, тако да ми од тога немамо ништа - поручио је Стијеповић.

Фото: Принтсцреен

Дарко Стијеповић

Председник Друштва младих еколога Никшић, Миодраг Караџић, казао је да је кањон Комарнице заједно са кањоном Невидио један од најлепших кањона Европе и да би сваки грађевински подухват значио трајну девастацију тог терена.

- Изградња хидроелектране би повукла последице како по живи свет, тако и по географију терена, а довела би до одређених климатских промена. Посматрањем температурне криве на подручју Дуритора можемо закључити да се у посљдњих 30 година преко два степена повећала средња годишња температура на овом терену, а језеро би допринијело даљем повећању. Са друге стране познавајући терен и бавећи се документима где је планирано језеро, долазимо до закључка да са геолошке стране није погодан терен. Терен има велики број јама, вртача, удубљења, нека документа наводе процес дубе, где се јасно не зна колики ће бити губитак воде и где та вода одлази. Има и више других мањих процепа где ће се неконтролисано губити вода. Црној Гори не треба још једна вртачка брана и губитак воде - истакао је Караџић.

Како је нагласио, кањон не треба да се посматра са апекта производње електричне енергије, већ као залога за будућност.

- Ово су чисте планинске реке, планински амбијент који се може много боље валоризовати и где ће домаће становништво имати много више користи од изградње хидроелектране - поручио је Караџић.

Фото: Принтсцреен

Миодраг Караџић

Како су казали, сваке седмице организоваће по један догађај у Шавнику, Никшићу, Жабљаку и Плужинама, како би народ, како су рекли, упознали са контроверзама пројекта, па да виде на чијој страни ће бити народ.

Касалица: Колика је стварна вредност пројекта

Касалица је изнио податак да на сајту обновљивих извора енергије који је под контролом Министарства економије, стоји да ће будућа хидроелектрана коштати 134 милиона еура, да председник борда директора ЕПЦГ, тврди да се ради о 300 милиона, у детаљном урбанистичком плану из 2014. помиње се износ од 172 милиона, у једнинственој листи приоритетних пројекат 185 милиона, а у детаљном просторном плану из ове године не двије различите странице стоје и различите цифре – 246 милиона и између 260 и 270 милиона.

- Молим вас нађите ми неког математичара који ће израчунати колика је стварна цена и да ли је то исплативо за Црну Гору - поручио је Касалица.

Фото: Принтсцреен

ЕПЦГ: ХЕ неће угрозити кањон

Пројекат изградње ХЕ, инсталисане снаге 172 МW са укупноом годишњом производњом 213 ГWх, је процијењене вриједности од око 246,5 милиона еура. Према ријечима Рајка Шебека, из Електропривреде, и пред чињенице да ће утицати на смањење производње, надлежни у Влади и ЕПЦГ, су донијели одлуку о нижој коти бране како не би на било који начин угрозили кањон Невидио.

- Овим планом неће бити угрожене темељне природне вредности, пре свега Регионалног парка Драгишњица и Комарница и кањон Невидио. Најважнија станишта Регионалног Парка су изнад коте 811м нм, а коришћење кањона Невидио и његове природне вредности неће бити угрожене - казао је Шебек и додао да су и најмањи утицаји наведени у Стратешкој процени утицаја на животну средину, као и у Плану, са детаљним образложењем.

Фото: Принтсцреен

Рајко Шебек

Истакао је да је Студија за Регионалну стратегију за одрживу хидроенергију на западном Балкану (WБИФ), подржана од Европске комисије, ХЕ Комарницу сврстава у ред еколошки прихватљивих „греенфиелд“ пројеката.

- Када је реч о запошљавању говоримо о хиљаду радника током четворогодишње изградње, а са друге стране очекује се рад око 100 до 150 запослених током рада саме хидроелектране. План афирмише развој туризма и предвиђа реализацију у складу са донијетим ПУП-овима општина уз очекивање да ће се реализацијом овог инфраструктурног објекта, покренути и бржа реализација свега што је предвиђено локалним планским документима - закључио је Шебек.

(Вијести)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)