РАДНИЦИ ПРОШИРИЛИ КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ: ХТП Бока „купљена без иједног цента?

В. В.

30. 07. 2020. у 16:47

РАДНИЦИ ПРОШИРИЛИ КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ: ХТП Бока „купљена без иједног цента?

Фото: В. В.

БИВШИ радници ХТП Бока, које је након приватизације добило назив "Вектра Бока", проширили су кривичну пријаву коју су поднели Специјалном државном тужиоцу, а са захтевом да се преиспита приватизација некадашњег херцегновског предузећа.

Сумњају да „Вектра" за куповину успешног херцегновског предузећа у ствари није дала ни цент.

Како је рекао председник НВО „Бивши радници Вектра Боке" Ђорђе Рајак, менаџмент "Вектра Боке" је, и пре него што су постали власници акција, ставио имовину фирме под хипотеку, а на рачун кредита фирме „Вектра Монтенегро“ и у износу од 24 милиона евра,. Отуд основана сумња да за куповину ХТП Бока нису дали нити један цент. Осим тога никада није активирана банкарска гаранција на 60 милиона евра.

- Сумњамо да је Бока на основу фиктивних папира прешла у руке новог власника. Тражимо да тужилаштво испита ове наводе, јер смо ми доведени до просјачког штапа – објаснио је Рајак.

Радници су се обратили и представнику Европске уније у Црној Гори. Указали су на непоштовање и кршење закона, Устава и међународних конвенција, све на штету радника.

ПОДРШКА КОЛЕГА

НЕКАДАШЊИ радници подгоричког "Радоја Дакића" подржали су колеге из Херцег Новог. Њихов представник подсетио је да њих скоро 1.800, већ 15 година потражују око 60 милиона евра за зараде и камате и за то имају правоснажне пресуде. Милан Вукчевић председник НВО "Радоје Дакић" казао је да су сви протести реакција на неправду што им се ускраћује нешто што им по закону припада.

-Одржали смо 600 протеста од 2009. године све до марта ове године када смо их обуставили због пандемије. На жалост многи од наших колега данас нису живи. Више од 600 их је умрло а 11 их је извршило самоубиство, због тешке муке. Нико није реаговао на то нити је одговарао - испричао је Вукчевић али истакао да они наставјају борбу и да неће одустати од новца који су поштено зарадили.

Рајак као светлу тачку истиче две судске пресуде донете у корист радника, за износ од 120 хиљада евра. Једна се односила на неисплаћене прековремене сате и разлику зараде и годишње одморе за период од 2013 – 2015. године. Пресуде су правоснажне а извршитељ је блокирао рачун „Вектра Боке“ на тај износ.

-Успели смо да ставимо хипотеку на Хотел "Плажа" и на једну парцелу у Суторини а да ли ћемо се наплатити видећемо – објаснио је Рајак.

Он је подсетио да је рачун "Вектра Боке" блокиран, а да власник Драган Брковић није вратио пет милиона евра, колико је зарађено продајом имовине фирме. Са тим новцем, каже, могла су да буду исплаћена сва радничка потраживања и деблокиран рачун фирме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)