ВАНДАЛСКИ ЧИН НАД СВЕТИЊОМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ: Украли ограду и капију, пустили коње на црквиште (ФОТО)

Милутин Секуловић

понедељак, 13. 07. 2020. у 23:02

ВАНДАЛСКИ ЧИН НАД СВЕТИЊОМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ: Украли ограду и капију, пустили коње на црквиште (ФОТО)

Фот:Епархија будумљанско-никшићка

НОВИ ИНЦИДЕНТ на црквишту некадашње цркве Светог Василија Острошког у Мартиовићима код Гусиња, села насељеног Албанцима, који су се у неколико наврата жестоко противили чишћењу црквеног имања и обнови црквишта, цркве коју су порушили деценијама уназад.

- Недавно постављена капија и ограда око црквеног имања, како би се спречио улазак стоке на црквиште, јутрос је отуђена, по речима надлежног свештеника јереја Бојана Радуновића. Он каже да је капија синоћ била на свом месту, а јутрос око сед часова пролазници су приметили да је нема и о томе обавестили Црквени одбор. Свештеник Радуновић претпоставља да је то била организована акција у којој је морало учествовати више особа с обзиром на то да је капија веома тешка и великих димензија. Он је са члановима Црквеног одбора обишао околни терен, у кругу од 5-6 километара, али безуспешно.

Ово је у понедељак вече, на Дан дрђавности Црне Горе саопштено на званилнм сајту Епархије будимљанско-никшићке.

-Да је полиција, заиста, ажурна у овој држави могла је јутрос од судије да добије налог за претрес и ограда би се нашла у нечијем дворишту. Случај је пријављен Центру безбедности Плав као тешка крађа, вандалски чин, навео је отац Бојан.

Фото: Епархија будумљанско-никшићка

-Постоји сумња да је у том неделу учествовао мештанин албанске националности (К.Ђ.) који је раније претио свештенику Радуновићу да ће да сруши све што буде направљено, па и цркву, а њему је претио смрћу. Наиме, уочи Видовдана ове године, парох горњеполимско-гусињски на овом црквишту је био изложен провокацији када је са двојицом мештана уређивао простор. Тада се појавио момак који их је вређао и претио речима да ће све да сруши, а свештеника да убије. Позвали су полицију, а увиђај је извршио инспектор Фадиљ Хасанђекић, који је у родбинским односима са горепоменутим лицем за које су сумња да је један од учесника вандализма. Увиђај до сада није дао никакав резултат, као што ништа није предузето ни поводом прошлогодишњег ломљења и бацања дрвеног крста у оближњу ријеку. Сумња се да је то урадио тадашњи начелник комуналне полицаје (Б.Х.), који је, иначе, претио да ће запалити цркву уколико буде обновљена. Осим тога, редовна је појава да мјештани, Албанци пуштају стоку на црквени посед.

Фото: Епархија будумљанско-никшићка

 

По речима оца Бојана, у последња три месеца, више пута су се обраћали полицији, јер су затицали почупану ограду и стоку која пасе и скрнави светињу. Јутрос је ту била доведена цела ергела коња, што је, сматра надлежни парох, такође, морало бити организовано у циљу провокације. Јереј Бојан Радуновић коментарише да се православни живаљ овог краја не осећа сигурно да оде до цркве, а у прилог томе наводи и недавни случај када је једну старицу вређала група албанских младића. Трагично је што се и данашњи вандализам десио на велики државни празник – Дан државности Црне Горе, саопштено је на званичном сајту Епархије будимљанско-никшићке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miro

14.07.2020. 00:33

Албанска партија социјалиста је партнер Владе Мила Ђукановића. Албанци су му помогли да лажира рефередум о самосталности Црне Горе па су сада дошли за наплату за услуге. Пошто је Мило комуниста по убеђењу, њему не "пуца прслук" због тога што неки албански муслимани хоће да спрече подизању србске богомоље. Све ће то да се промени, када крајем августа народ избаци Милову партију из владе. Живи били, па видели! Мило, готов си!