ЛЕТУЈЕТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ? Ево где је вода најчистија, а где забрањена за купање

В.В.

16. 06. 2024. у 14:45

МОРСКА вода је на већини купалишта на приморју Црне Горе санитарно исправна, безбедна за купање и рекреацију, показали су резултати анализе коју је организовао Институт за биологију мора до 10. јуна.

ЛЕТУЈЕТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ? Ево где је вода најчистија, а где забрањена за купање

Фото Д. Миловановић

Само на 1,8 одсто локалитета вода је била лошег квалитета а на 79,8 одличног.

На 13,2 одсто локација морска вода је према тим анализама доброг а на  5,3 одсто задовољавајућег квалитета информишу из предузећа за управљање морским добром.

У Херцег Новом је вода узоркована на 22 локације, од чега је на 12 била одличног, на по четири локације доброг и задовољавајућег квалитета, док је на две локације у Игалу вода била лошег квалитета за купање.

На тим купалиштима истакнута је црвена заставица, као симбол забране купања. Подаци о резултатима достављени су и Републичком инспектору за воде који ће предузети мере и радње из своје надлежности. Институт за биологију мора наставља узимање узорака морске воде са ове локације, а о добијеним резултатима ће обавестити јавност.

Слична је ситуација у Тивту, од укупно десет локација вода је била одличног квалитета на њих шест а доброг на четири купалишта. У Котору је на дест локација вода била одличног, на четири доброг а на једној  локацији задовољавајућег квалитета.

У Будви се програм  реализује на 34 локације, и свуда је вода била одличног квалитета. У Улцињу се контрола организује на  18 локација и вода је била одличног квалитета. Од укупно 15 локација у Бару, на 11 су резултати одлични, на три добри и на једној задовољавајући.

Током сезоне планирано је десет анализа, сваких 15 дана у периоду од јуна до октобра. Програмом је обухваћено праћење два обавезна микробиолошка параметара бактерије Ешерихија коли и Интестиналне ентерококе. Уколико резултат узорка прелази дозвољене границе  и вода је лоша за купање, узорковање се понавља како би се утврдило  да ли је реч о пролазној промени или загађењу, саопштавају из Морског добра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

НЕЋУ ДА СЕ ИЗВИЊАВАМ ШТО СЕ ДИВИМ НОВАКУ: Ђоковић гледа и не верује, овакав текст о њему скоро није написан