У ПЛАНУ КРИЗНИ ЦЕНТАР, СКЛОНИШТЕ ЗА ЖРТВЕ И СОС ЛИНИЈЕ: Министри саслушани на тему насиља над женама

И. Д. С.

26. 03. 2024. у 13:41

ЗБОГ све чешћих случајева насиља над женама, скупштински Одбор за равноправност одржао је контролно саслушање неколико министара на тему “Заштита и подршка жртвама насиља и насиља у породици”. Позиву су се одазвали министар унутрашњих послова Данило Шарановић, министарка рада и социјалног старања Наида Нишић, док се саслушању није одазвао министар правде Андреј Миловића.

У ПЛАНУ КРИЗНИ ЦЕНТАР, СКЛОНИШТЕ ЗА ЖРТВЕ И СОС ЛИНИЈЕ: Министри саслушани на тему насиља над женама

принтскрин/скупштина ЦГ

Министарка рада и социјалног старања Наида Нишић казала је да њен ресор свакодневно спроводи активности, те да је посвећено заштити жртава насиља и насиља у породици. Са тим циљем, истакла је, планирано је отварање кризног центра за жртве сексуалног насиља, у складу са препорукама Истанбулске конвенције.

-Такође, планирано је отварање склоништа за жртве дечјег уговореног брака. За реализацију Националног плана потребна су средства од пет милиона, уз нагласак да то може варирати. Све ово је један дуготрајан и озбиљан процес, али спремни смо да сви заједно радимо на томе. За почетак, важно је да имамо један кризни центар на нивоу државе, али по плану је да имамо три - казала је Нишићева.

Осим тога, нагласила је да је у плану и отварање СОС линије на црногорском и албанском језику и то захваљујући одлуци Владе да тај пројекат финансира држава.

У ресору унутрашњих послова, према речима Шарановића, фокус деловања увек је у добробити жртве.

 ФЕМИЦИД НА ЧЕКАЊУ

Маја Раичевић, испред НВО Центар за женска права, питала је представника Министарства правде Александра Бакрача, да ли у том ресор и даље постоји воља и намера, како је раније обећао министар, да се ради на изменама кривичног законика и у њега уведе посебна категорија фемицид.

- Да би се нешто окарактерисало као крвично дело, потребно је прво озбиљно приступити анализама. Оно што знам је да је Црна Гора, у односу на западни Балкан, на самом дну лествице кад је реч о ономе што се дефинише као фемицид. Ипак, наглашавам да је Министарство спремно да разматра даље ту иницијативу – казао је Бакрач.

-Насиље у породици и насиље над женама третира кроз десетак закона. МУП приоритетно третира ову област на начин што и службеници третирају ову област и пролазе кроз константне едукације, и чини се да се добробит жртве стави у фокус деловања, и да се кроз репресивно деловање према починиоцима пошаље јасна порука да је подршка институција усмерена на жртве - рекао је министар.

У организационом смислу, оценио је да у Управи полиције није задовољавајуће стање, али да је у току израда нове систематизације.

Током седнице, председница одбора Јелена Андрић подсетила је на велики број случајева насиља у Црној Гори и на пресуду Вишег суда у Подгорици, којом је на 12 година затвора првостепено осуђен Далибор Николић, јер је 2022. године трудну супругу Зимриту Нерду сатима брутално тукао палицом и шакама, након чега је преминула. Иако је тужилаштво захтевало максималну казну од 40 година затвора због кривичног дела тешко убиство, овај суд је проценио да је реч о насиљу у породици и да Николић "није намеравао" да убије своју супругу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

АНТИСРПСКО ОРГИЈАЊЕ НА ЕУРО 2024: Меч Хрватска - Албанија одигран у сенци невиђених скандала! (ФОТО/ВИДЕО)