УСТАВНИ СУД: Незаконито решење МУП-а којим је Владимиру Божовићу забрањен улазак у Црну Гору

Новости онлине

07. 06. 2023. у 13:59

СУД је утврдио да у решењима управних органа није појашњено због којих разлога Божовић представља сметњу по унутрашњу безбедност, односно што је разлог да му се забрани улазак на територију Црне Горе.

УСТАВНИ СУД: Незаконито решење МУП-а којим је Владимиру Божовићу забрањен улазак у Црну Гору

Владимир Божовић, Фото Н. Фифић

Управни суд поништио је решење МУП-а о забрани уласка у Црну Гору Владимиру Божовићу.

Пресудом Управног суда Црне Горе усвојена је тужба амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића и поништено решење Министарства унутрашњих послова од 10. 11. 2022. године.

- Тим решењем одбијена је, као неоснована, жалба тужиоца изјављена против решења Управе полиције - Сектор граничне полиције – Регионални центар граничне полиције „Сјевер“ – Станица граничне полиције и Рожаје којим је тужиоцу, држављанину Републике Србије, забрањен улазак у Црну Гору, јер је увидом у евиденције које води Управа полиције утврђено да постоје сметње за улазак у Црну Гору из разлога националне безбедности, истиче се у одлуци Управног суда.

Додаје се да је Управни суд утврдио да у решењима управних органа није појашњено због којих разлога Божовић представља сметњу по унутрашњу безбедност, односно што је разлог да му се забрани улазак на територију Црне Горе.

- Ово из разлога што се у решењима управних органа наводи да је увидом у евиденције које води Управа полиције утврђено да постоји сметња из разлога националне безбедности за улазак тужиоца у Црну Гору, те да је Управа полиције о томе обавештена актом Агенције за националну безбедност који је означен степеном тајности „тајно“, због чега подаци из истог не могу бити презентовани у решењу о забрани уласка у Црну Гору. Суд закључује да није спорно то што Агенција за националну безбједност, сагласно законским овлашћењима, утврђује постојање разлога, који са аспекта националне безбедности, представљају сметњу за улазак у Црну Гору и што није дужна да те разлоге образложи, наглашено је у пресуди Управног суда.

Међутим, додају, појам права на правично суђење, у смислу одредбе члана 6 Европске конвенције о људским правима и основним слободама, подразумева, између осталог и правило о „једнакости оружја”, као и право на образложену одлуку и поуздане доказе.

- Управни суд закључује да се законитост решења може испитати једино уколико су познати разлози због којих тужилац, евентуално, представља сметњу по националну безбедност, и ако о томе постоје одговарајући докази, који, уколико су такве природе да би се њиховим обелодањивањем, из одређених разлога, угрозила национална безбедност државе, не морају бити обелодањени и наведени у решењу, али, неспорно, морају постојати и уз списе предмета, као подаци са ознаком тајности, бити достављени на увид Суду, о чему се у конкретном не ради, због чега је Управни суд тужбу усвојио и оспорено решење поништио, закључују у Управном суду.

(Дан)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)