МИЛАТОВИЋ ДА ПОТПИШЕ: Апел удружења бораца председнику Црне Горе

В.К.

27. 05. 2023. у 08:08

Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе затражило је од председника државе Јакова Милатовића да не поклекне под притисцима појединих невладиних организација и да потпише дуго чекани закон о борачкој и инвалидској заштити, који је усвојила Скупштина Црне Горе гласовима 41 посланика.

МИЛАТОВИЋ ДА ПОТПИШЕ: Апел удружења бораца председнику Црне Горе

М.С.

- Апел упућујемо Милатовићу због претходне реакције Акције за људска права (ХРА) Тее Горјанц Прелевић да, по узору на бившег председника Мила Ђукановића, не потпише усвојени предлог закона о борачкој и инвалидској заштити, већ да га после предстојећих парламентарних избора врати новом сазиву Скупштине, од којег та невладина организација очекује да исправи наводну неправду и дискриминацију почињену чланом 17а поменутог закона којим се, први пут, прописују права породица цивилних жртава рата у НАТО бомбардовању територије Црне Горе 1999. године, али не и права породица цивилних жртава из Црне Горе у случају отмице у Штрпцима 1993. године, а које по ХРА треба да имају исти законски статус - каже председник Удружења бораца Радан Николић.

Борци подсећају да је "сваки закон, па и овај, подложан накнадним изменама и допунама и процени надлежних органа да ли садржи дискриминаторске, незаконите и неуставне одредбе".

ЧЕКАЊЕ

Прошли су законски рокови за усвајање прописа који су усвојени у Скупштини Црне Горе у периоду након што је бивши председник државе распустио указом. Сачекаћу конституисање новог сазива парламента, поручио је Милатовић.

- Чему онда атак ХРА на усвојени предлог закона о изменама закона о борачкој и инвалидској заштити у целини, а што је на штету корисника права из тог закона - рањиве популације: бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова породица палих и умрлих бораца, војних инвалида и цивилних инвалида рата који од тог закона, после двадесет година од његовог доношења први пут очекују већу бригу државе кроз већа примања и додатна права? Горјанц Прелевић која, без реакције државе, крајње дрско и неутемељено деценијама представља Црну Гору као злочиначку државу, њене припаднике ЈНА из деведесетих као друмске разбојнике, а српски народ као реметилачки фактор у региону, наводи се у писму бораца, учесника ратова деведесетих година прошлог века.

Акција за људска права протестује због тога што су посланици Скупштине Црне Горе усвојили измене поменутог закона апелујући на Јакова Милатовића да га не потпише већ да га после избора 11. јуна врати новом сазиву Скупштине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО СЕ ПРАВИЛНО ЦЕЛИВА ИКОНА: Игуман открио у чему многи верници греше