МАЊЕ РАДА ЗА ВИШЕ ПАРА: Спајић каже да задовољан и одморан радник доноси већи профит послодавцу

И. Д. С.

04. 05. 2023. у 07:15

МАЊЕ радних сати, а плате веће, обећавају уочи парламентарних избора из Покрета "Европа сад". Предлог да се убудуће уместо осам, радно време скрати на седам сати, наишао је на критике других политичких субјеката који тврде да је реч о обмани, скепсу послодаваца, али безрезервну подршку синдиката.

МАЊЕ РАДА ЗА ВИШЕ ПАРА: Спајић каже да задовољан и одморан радник доноси већи профит послодавцу

влада цг

Након обећања да ће се кроз програм "Европа сад 2.0" додатно повећати зараде и пензије, из ПЕС најављују иницијативу да се седмично радно време са 40 сати смањи на 35, односно седам сати дневно. Како су појаснили у Покрету, статистике говоре да запослени у Црној Гори имају једну од најдужих радних недеља у Европи и то у просеку око шест сати више.

- Предложена реформа у Црној Гори обухвата све секторе, уз уважавање и посебан третман одређених сектора, али и различитих категорија запослених и оних који обављају самосталну делатност - наводе у Покрету.

Медојевић: Обмањују грађане

У ДЕМОКРАТСКОМ фронту тврде да Спајић обмањује грађане.

- Спајић наставља са обманама, лажима и преварама. Спајић је представник црногорске мафије, наследник Мила Ђукановића. Ако грађани желе мафију, ако желе да их опет воде лопови, криминаци и лажови, нека гласају за ПЕС - поручио је један од лидера ДФ-а, Небојша Медојевић.

Како су истакли, с обзиром на то да је тема директно у вези са свим социјаним партнерима, одмах по формирању нове владе, након избора, то ће бити прва реформа која ће им бити предложена, а о којој би заједнички удружења синдиката, послодаваца и државе разговарали.

Лидер ПЕС Милојко Спајић додаје да је, задовољан и одморан запослени иновативнији, продуктивнији и лојалнији што доприноси повећању профита послодаваца, а већи профит послодаваца доприноси и већим приходима државе. Биће, тврди, више времена за породицу, пријатеље и ширу заједницу.

- Овај програм када буде представљен у целости, имаће позитиван утицај и на запослене и на послодавце и на државу. Сат времена мање је у ствари сат времена више - поручио је Спајић.

У Унији слободних синдиката већ су иницијативи дали подршку, наводећи да се за то залажу већ годинама.

- Још у новембру прошле године представили смо резолуцију којом предлажемо да се током седмице ради максимално 36 сати. Сат разлике у односу на нови предлог рачунали смо због ситуације када неко ради шест дана у недељи, то дође неко шесточасовно радно време. Студије су показале да је радник много ефикаснији када је радно време краће - наводе у УССЦГ.

Ипак, у Унији послодаваца су скептични, те наводе да оваквим реформама морају претходити детаљне анализе, да се нађе консензус, али и реши низ других ствари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

БОРИНА СУПРУГА: Дубравка је лепотица која избегава да се слика - крај ње је рокер бацио сидро (ФОТО)