ДРЖАВНО ТУЖИЛАШТВО ЦГ И ДАЉЕ ОСТАВЉЕНО БЕЗ РУКОВОДИОЦА: Два такмаца без гласа

И. Д. С.

06. 02. 2023. у 23:58

НИЈЕДАН од два кандидата за вршиоца дужности Врховног државног тужиоца није добио подршку Тужилачко савета, а престанак в.д. те функције константован је Маји Јовановић, те је ВДТ остало без руководиоца. Наставак седнице заказан је за среду и тада би требало да се разматрају кандидати са списка тужилаца које је достави Секретаријат ТС-а.

ДРЖАВНО ТУЖИЛАШТВО ЦГ И ДАЉЕ ОСТАВЉЕНО БЕЗ РУКОВОДИОЦА: Два такмаца без гласа

ФОТО: Novosti

Након што је Тужилачки савет констатовао да је Јовановићевој истекао и други шестомесечни мадат в.д. ВДТ-а, чланови тог тела разматрали су избор новог. Међутим, Ни Маја Јовићевић ни Милорад Марковић нису добили потребну већину чланова, те је та инстутуција тренутно остављена без руководиоца.

За Марковића је гласало пет чланова ТС-а, двоје је било против, а двоје уздржано. Само два гласа ЗА имала је Јовићевићева, док је шест чланова било уздржано. За избор је потребна већина гласова, односно најмање шест од укупно 11 колико броји Тужилачки савет.

То што се тужитељка Сања Јовићевић са позиције чланице ТС кандидовала за в.д. ВДТ-а било је спорно за чланове Тужилачког савета који је нису подржали, док је главна замерка Марковићу то што никада није радио у државном тужилаштву.

Након оваквог исхода гласања, Чланови ТС- сагласили су се да се седница настави у среду, када ће се, каако су казали, разматрати кандидати са списка тужилаца које им је доставио Секретаријат ТС-а.

Влада и парламентарна већина планирали су да изменама Закона о државном тужилаштву омогуће да у случају да кандидати не добију потребну већину гласова у Тужилачком савету, омогући неорочено трајање в.д. мандата, односно могућност да се иста особа бира за в.д. ВДТ-а и више од два пута, а  чиме би смењена Јовановићева била на то функцији све до избора новог ВДТ-а.

Ипак, предложене измене повучене су из процедуре након што је Законодавни одбор ускратио подршку изменама Закона.

БОНУС ВИДЕО - АНКЕТА: Шта мислите о иницијативи Данице Грујичић да се забрани пушење у затвореном простору

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени