ДУГОВИ НАГРИЗАЈУ ПРИВРЕДУ У ЦРНОЈ ГОРИ: Неизмирене обавезе блокираних предузећа износе око милијарду евра

И. Д. С.

07. 02. 2023. у 14:31

ДУГ предузећа која су у блокади крајем децембра достигао је нови рекорд, те држава и друга правна лица од њих потражују готово милијарду евра, показују подаци Централне банке. Да ови подаци захтевају хитну реакцију државе, поручују послодавци, који страхују да би неликвидност у наредном периоду могла да угрози и здрави део привреде.

ДУГОВИ НАГРИЗАЈУ ПРИВРЕДУ У ЦРНОЈ ГОРИ: Неизмирене обавезе блокираних предузећа износе око милијарду евра

Фото Архива

Према подацима ЦБЦГ, на крају децембра прошле године блокаду рачуна имало је 19.550 фирми, а укупни дугови које повериоци покушавају принудно да наплате износе 998 милиона евра, што је рекорд када је реч о дуговању привредника према држави и другим предузећима. У поређењу са 2019. годином, када је у блокади било преко 1.000 дужника мање, односно 18.256, дуг је увећан за чак 55 одсто, односно 357 милиона евра.

У Унији послодаваца очекују да држава хитно реагује и донесе мере којима ће се засутавити даљи раст неликвидности и спречити да криза захвати и здрав део привреде.

Како наводе, блокада рачуна производи озбиљан негативан ефекат и по остале повериоце блокираних предузећа, у смислу упитног испуњења обавеза које таква предузећа имају и према њима. Они су казали да треба направити разлику између предузећа који су у проблемима због континуиране лоше пословне политике и оних који су дошли у блокаду због утицаја спољашњих фактора, као што су криза, недостатак сировина, немогућност пласирања робе и услуга...

ЕФИКАСНИЈА АДМИНИСТРАЦИЈА

ГОДИНАМА указујемо да је привреди неопходна ефикаснија управа, смањена, рационална и одговорнија јавна потрошња, што значи администрација која је сервис и подршка пословању привредних субјеката, а не њен терет. Свакако, оно што не би имало оправдање је да се недостатак буџетских средстава решава евентуалним увођењем нових или повећањем постојећих оптерећења - казали су у УПЦГ.

- Ову другу групу предузећа не треба унапред осуђивати, већ за њих креирати механизме који би повећали вероватноћу да та предузећа преживе, тј. изађу са листе блокираних, наставе пословање и прикључе се здравом делу привреде - наводе у УПЦГ.

Како истичу, неопходно је успостављање истоветног третмана свих пореских обвезника, увођење у легалне токове свих оних који послују у "сивој" зони и растерећење привреде од непотребних процедура.

Да је алармантан податак да је неликвидност дошла до тренутног нивоа, сматра и посланик СД Борис Мугоша, који напомиње да од привреде доминатно зависи "пуњење" буџета, а самим тим и финасирање плата, пензија, социјалних давања.

- Годинама указујемо на проблем, али и предлажемо мере за побољшање ликвидности привреде. Неке од њих, као што је паћање ПДВ-а по наплаћеној, а не издатој фактури неколико пута су одбијене у Скупштини - напомиње Мугоша.

БИНУС ВИДЕО - АНКЕТА: Шта мислите о иницијативи Данице Грујичић да се забрани пушење у затвореном простору

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)