ЈУБИЛАРНА 20. МАСЛИНИЈАДА У СТАРОМ БАРУ: Абазовић са министрима на фешти у част маслине (ФОТО)

Б. ДАБИЋ

28. 01. 2023. у 23:41

ВЕКОВИМА на Црногорском приморју постоји нераскидива веза човека и маслине.

ЈУБИЛАРНА 20. МАСЛИНИЈАДА У СТАРОМ БАРУ: Абазовић са министрима на фешти у част маслине (ФОТО)

Фото: Биљана Дабић

У част светог дрвета већ 20 година се у Старом Бару одржава традиционална пољопривредно- туристичка манифестација Маслинијада.

Јубиларна Маслинијада одржава се овог викенда, а колико је значајна не само за Бар већ и за целу Црну Гору сведочи и податак да је у Старом Бару на овој манифестацији био премијер Дритан Абазовић  и четвртина  владе: потпредседник и министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Владимир Јоковић министри министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић, министар спорта и младих Василије Лалошевић, министар здравља Драгослав Шћекић, председници  Општина Бар и Улцињ Душан Раичевић и Омер Бајрактари, представници дипломатског кора,   многобројни грађани Бара и других црногорских градова, а и региона.

Фото: Биљана Дабић

Маслинијаду је отворио ресорни министар, Владимир Јоковић, који је подсетио на историјат и традицију маслинарства.

- Маслина је као мајка, а винова лоза као девојка. Ако се не посветимо маслини угинуће, а винова лоза увенути. Маслина као ниједна друга биљка, упркос запостављању рађа и опоравља се, али морамо стално улагати и посветити јој се. Захваљујући вредним маслинарима, уз подршку Министарства пољопривреде, посађено је 50.000 нових стабала, ревитализовани стари маслињаци, модернизована газдинства. Овде, у Бару, имамо први црногорски Панел за оцену квалитета маслиновог уља, која су призната у региону и свету - казао је министар Јоковић и позвао маслинаре да се саберу у једно, Национално удружење. 

Фото: Биљана Дабић

Председник Општине Бар истиче да је маслинарство у последњих 20 година доживело процват. Раичевић је казао да  је разговора са потпредседником Владе и министром пољопривреде, Владимиром Јоковићем који је  обећао врло брзо преузимање управљања Кућом маслина од стране Општине Бар. Испред организационог одбора манифестације Суљо Мустафић честитао је маслинарима јубилеј 20 година трајања.

- Када смо 2002. године покренули Маслинијаду, ношени ентузијазмом, наша идеја је била да применимо нов и модернији начин производње и вратимо нашем Старом Бару онај сјај који му с правом припада. Знали смо да је то неодвојиво – Стари Бар су управо градили маслинари и трговци уљем и маслинама и у свим је временима управо она била пријатељ и хранитељ овдашњег човека. Ова наша идеја је за катко време оживотворена захваљујући нашим пријатељима маслинарима. Ова фешта постала је омиљено место сусрета, зближавања и позитивног натецања- казао је Мустафић, додавши да су две тешке године пандемије однеле животе више маслинара и пријатеља.

Првог дана маслинијаде традиционално су уручене  награде најбољим произвођачима маслиновог уља у две категорије – екстра девичанска моносортна уља и уља добијена од више сорти. На отварању, др Марија Маркоч, чланица Комисије за одабир најбољих овогодишњих уља, одржаваних маслињака и младих засада, истакла је да је година за нама била „изузетно родна и да су барски маслинари произвели изузетно квалитетна уља“.

Фото: Биљана Дабић

Маслинијада уз промоцију производа од маслина, гастрономских специјалитета црногорског југа има и такмичарски карактер. Прву награду у категорији "Екстра девичанска моносортна уља жутица“ добило је породично газдинство Халила и Суља Мустафића, друга је припала Авдулаху Рашкетићу, а трећа Арсенију Мартиновићу.  Прву награду у категорији "екстра девичанских вишесортних уља купаж“ добио је Лазар Медиговић, другу Милан Марколовић, а трећу Мирсад Рашкетић. 

Награда за најбољи млади засад, који додељује НВУ "Маслинијада“ ове године припала је Ибрахиму Перазићу. Награда за најбољи род у 2022. години уручена је Зејнелу Рашкетићу, док је награда за најбоље одржавани маслињак, коју дођељује НВУ Маслинијада припала Дамиру Крнићу. Традиционално, барски маслинари Рајка и Лазар Божовић додељују две награде – награда за најбољи млади засад и награда за најбоље ревитализован стари маслињак, које су припале Едину Петовићу и Радомиру Поповићу.

Фото: Биљана Дабић

 

Јубиларна Маслинијада одржава се у организацији НВО „Маслинијада“ и НВО Удружење маслинара „Антивари“ Стари Бар, а под покровитељством Општине Бар, уз подршку Министарства пољопривреде и Туристичке организације Бар. У недељу је други дан Маслинијаде уз богат културно забавни програм, а посетиоци имају могућност да дегустрирају националне специјалитете овог краја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

УКРАЈИНСКА ПРОЛЕЋНА КОНТРАОФАНЗИВА УСКОРО ПОЧИЊЕ: Резников говорио о великом нападу - тенкови су кључни, зависи од времена