ЈУБИЛАРНА 20. МАСЛИНИЈАДА У СТАРОМ БАРУ: Абазовић са министрима на фешти у част маслине (ФОТО)

Б. ДАБИЋ

28. 01. 2023. у 23:41

ВЕКОВИМА на Црногорском приморју постоји нераскидива веза човека и маслине.

ЈУБИЛАРНА 20. МАСЛИНИЈАДА У СТАРОМ БАРУ: Абазовић са министрима на фешти у част маслине (ФОТО)

Фото: Биљана Дабић

У част светог дрвета већ 20 година се у Старом Бару одржава традиционална пољопривредно- туристичка манифестација Маслинијада.

Јубиларна Маслинијада одржава се овог викенда, а колико је значајна не само за Бар већ и за целу Црну Гору сведочи и податак да је у Старом Бару на овој манифестацији био премијер Дритан Абазовић  и четвртина  владе: потпредседник и министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Владимир Јоковић министри министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић, министар спорта и младих Василије Лалошевић, министар здравља Драгослав Шћекић, председници  Општина Бар и Улцињ Душан Раичевић и Омер Бајрактари, представници дипломатског кора,   многобројни грађани Бара и других црногорских градова, а и региона.

Фото: Биљана Дабић

Маслинијаду је отворио ресорни министар, Владимир Јоковић, који је подсетио на историјат и традицију маслинарства.

- Маслина је као мајка, а винова лоза као девојка. Ако се не посветимо маслини угинуће, а винова лоза увенути. Маслина као ниједна друга биљка, упркос запостављању рађа и опоравља се, али морамо стално улагати и посветити јој се. Захваљујући вредним маслинарима, уз подршку Министарства пољопривреде, посађено је 50.000 нових стабала, ревитализовани стари маслињаци, модернизована газдинства. Овде, у Бару, имамо први црногорски Панел за оцену квалитета маслиновог уља, која су призната у региону и свету - казао је министар Јоковић и позвао маслинаре да се саберу у једно, Национално удружење. 

Фото: Биљана Дабић

Председник Општине Бар истиче да је маслинарство у последњих 20 година доживело процват. Раичевић је казао да  је разговора са потпредседником Владе и министром пољопривреде, Владимиром Јоковићем који је  обећао врло брзо преузимање управљања Кућом маслина од стране Општине Бар. Испред организационог одбора манифестације Суљо Мустафић честитао је маслинарима јубилеј 20 година трајања.

- Када смо 2002. године покренули Маслинијаду, ношени ентузијазмом, наша идеја је била да применимо нов и модернији начин производње и вратимо нашем Старом Бару онај сјај који му с правом припада. Знали смо да је то неодвојиво – Стари Бар су управо градили маслинари и трговци уљем и маслинама и у свим је временима управо она била пријатељ и хранитељ овдашњег човека. Ова наша идеја је за катко време оживотворена захваљујући нашим пријатељима маслинарима. Ова фешта постала је омиљено место сусрета, зближавања и позитивног натецања- казао је Мустафић, додавши да су две тешке године пандемије однеле животе више маслинара и пријатеља.

Првог дана маслинијаде традиционално су уручене  награде најбољим произвођачима маслиновог уља у две категорије – екстра девичанска моносортна уља и уља добијена од више сорти. На отварању, др Марија Маркоч, чланица Комисије за одабир најбољих овогодишњих уља, одржаваних маслињака и младих засада, истакла је да је година за нама била „изузетно родна и да су барски маслинари произвели изузетно квалитетна уља“.

Фото: Биљана Дабић

Маслинијада уз промоцију производа од маслина, гастрономских специјалитета црногорског југа има и такмичарски карактер. Прву награду у категорији "Екстра девичанска моносортна уља жутица“ добило је породично газдинство Халила и Суља Мустафића, друга је припала Авдулаху Рашкетићу, а трећа Арсенију Мартиновићу.  Прву награду у категорији "екстра девичанских вишесортних уља купаж“ добио је Лазар Медиговић, другу Милан Марколовић, а трећу Мирсад Рашкетић. 

Награда за најбољи млади засад, који додељује НВУ "Маслинијада“ ове године припала је Ибрахиму Перазићу. Награда за најбољи род у 2022. години уручена је Зејнелу Рашкетићу, док је награда за најбоље одржавани маслињак, коју дођељује НВУ Маслинијада припала Дамиру Крнићу. Традиционално, барски маслинари Рајка и Лазар Божовић додељују две награде – награда за најбољи млади засад и награда за најбоље ревитализован стари маслињак, које су припале Едину Петовићу и Радомиру Поповићу.

Фото: Биљана Дабић

 

Јубиларна Маслинијада одржава се у организацији НВО „Маслинијада“ и НВО Удружење маслинара „Антивари“ Стари Бар, а под покровитељством Општине Бар, уз подршку Министарства пољопривреде и Туристичке организације Бар. У недељу је други дан Маслинијаде уз богат културно забавни програм, а посетиоци имају могућност да дегустрирају националне специјалитете овог краја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

МОЛИЛИ СМО ДА НАМ НЕ УБИЈУ МАЈКУ: Животна трагедија Мише Јанкетића - пресудили јој четници јер је била партизанска жена