ПОДСТАНАРИ И КОРИСНИЦИ КРЕДИТА НА УДАРУ: Ренте станова и рате у Црној Гори вртоглаво расту

И. Д. С.

23. 01. 2023. у 21:55

ГРАЂАНИ Црне Горе на удару су разних поскупљења протеклих годину дана.

ПОДСТАНАРИ И КОРИСНИЦИ КРЕДИТА НА УДАРУ: Ренте станова и рате у Црној Гори вртоглаво расту

Фото Shutterstock

Расле су цене готово свих производа и услуга, а посебну главобољу задају увећани трошкови становања. Цене кирија већ прошле године значајно су увећане, а са почетком године и они коју су кров над главом обезбедили захваљујући кредиту, растом камата, добили су значајно увећане трошкове.

Вртоглави раст месечних ренти почео још прошле године, а како су објашњавали из агенција за некретнине, главни кривац за та поскупљења је огромна потражња некретнина од стране Украјинаца и Руса. Према подацима једне од агенција, цена месечне кирије за једнособан стан у Подгорици су у последњем кварталу прошле године у просеку је износила 414 евра, што је за чак 31 одсто више него годину раније, када је тај просек био 315 евра.

Да подстанари не памте тежа времена, да не могу преживети без помоћи државе, поручили су из њиховог удружења. Они су Влади послали захтев да им се обезбеде субвенције на кирије и струју.

- Не постоји начин да се ово може превазићи ако држава неинтервенише и ако доносиоци одлука не схвате да заиста морају помоћи подстанарима. Посебно због тога што су међу њима најрањивије категорије друштва: пензионери, самохрани родитељи, особе са инвалидитетом, којима је живот сам по себи већ отежан. Сведочимо разним тешким ситуацијама кроз које пролазе подстанарске породице јер више нијесу у могућности да испуне обавезе ни према станодавцима ни према себи - казао је Драган Живковић из Удружење подстанара.

Због свега тога, наводи, одлучили су се да закуцају на врата Владе Црне Горе, те се у наредним данима очекује и састанак како би покушали да нађу решење за тешку ситуацију у којој се налазе.

Фото архива

Осим подстнара, трошкови становања од почетка године значајно су увећани и онима који кров над главом покушавају да обезбеде кроз кредит. Наиме, од 1. јануара, онима којима кредит није са фиксном каматном стопом, рата је увећана за више десетина евра, а све захваљујући расту еурибора који тренутно износи 2,7 одсто.

Како на примеру објашњавају у једној од банака која послује на црногорском тржишту, корисник кредита, којем су средства у износу од 40.000 евра одобрена са каматом од 4,5 одсто + еурибор са роком отплате од 20 година, рата је износила 253 евра, да би након последњег раста еурибора она достигла износ од 315. евра. Што значи да су се месечни трошкови кориснику тог стамбеног кредита увећали за скоро 70 евра.

Да места оптимизму много нема, те да се скорији пад еурибора. а тиме и камата, не може очекивати, поручују из Удружења банака.

- Не можемо очекивати пад еурибора докле год трају инфлаторни притисци који су још увек врло јаки. Према ономе што се могло чути из европске централне банке, расте еурибора се очекује до средине ове године. Када је реч о инфлацији, пројекције ЕУ су да ће се она током ове године задражти на нивоу од неких 6,7 одсто, те сенеки конкретније повољна кретања могу очекивати у наредне две године – наводе из Удружења банака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)