У ОРГАНИЗАЦИЈИ СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ДРУШТВА “СЛОВО ЉУБВЕ”: Књижевно вече поводом 130 година Српске књижевне задруге

Б. ДАБИЋ

04. 12. 2022. у 15:57

ПОВОДОМ јубилеја 130 година од оснивања Српске књижевне задруге (СКЗ) у Дворцу краља Николе одржано је књижевно вече у организацији Српског културног друштва “Слово љубве”.

У ОРГАНИЗАЦИЈИ СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ДРУШТВА “СЛОВО ЉУБВЕ”: Књижевно вече поводом 130 година Српске књижевне задруге

Фото: Б.Д.

Причу дугу 130 година о најзначајнијим личностима из културе српског народа, из књижевности, науке и уметности испричао је укратко Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ.

Наводећи речи песника Бранка В. Радичевића, нагласио је да је Српска књижевна задруга успела да напише историју српског народа, посао државне академије наука, једне енциклопедијске установе. 

Фото: Б.Д.

Лакићевић је подсетио  да су СКЗ основали научници, професори и књижевници чија су имена златним словима уписивана на таблама културе и у историјама знаменитих установа попут Матице српске, САНУ и СКЗ. Они су, по његовим ријечима, “одредили правце рада, циљеве, стандарде и узоре који су се потом, током свих деценија кроз борбу и страдање, држали да задруга буде достојна претходних издања и да на томе истрајава као што се труди и данас захваљујући својим часницима, члановима, ауторима, преводиоцима…”

Душко Бабић, управник Српске књижевне задруге, казао је да је својом појавом, радом и идејом коју је ширила кроз српски народ, СКЗ проносила оно најважније што је историја и традиција чувала вековима. Бабић је назива духовним огњиштем око којег ће се сабирати сви који говоре српским језиком. Кад видим оно што је претходило настанку Српске књижевне задруге и оно што је 130 година радила за српски народ, чини се да није претерано рећи да је она настала као резултат унутрашње, иманентне нужности српске културе и историје, истакао је Бабић.

Проф. др Мило Ломпар – председник Српске књижевне задруге истикао је како је у служби целовитости српског народа основана у тренутку кад је успон српске државе представљао и успон њене интелигенције, универзитета, омладине, Српска књижевна задруга обликовала у својим издањима и у “Колу” дела најзначајнијег српског пјесника Петра ИИ Петровића Његоша.

У СКЗ  били су заједно ‘обреновићевци’ и  ‘карађорђевци’, секуларисти и људи подани православној вери, министри и опозиција, били су заједно професори, духовници, новинари, писци… Српска књижевна задруга је у свим тим садржајима имала централно место и свог централног песника, Његоша. Уследило је, 1912. године, издање ‘Мањих пјесама Његошевих’ и чувена ‘Ноћ скупља вијека’, а након њих  ‘Луча микрокозма’ и  ‘Горски вијенац’”, навео је Ломпар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗАШТО БЕБЕ НЕ ТРЕБА ЉУБИТИ? Др Милићевић за Новости: Како да дете заштитите од болести која се вратила на велика врата (ВИДЕО)

ЗАШТО БЕБЕ НЕ ТРЕБА ЉУБИТИ? Др Милићевић за "Новости": Како да дете заштитите од болести која се вратила на велика врата (ВИДЕО)

ПЕДИЈАТАР др Саша Милићевић рекао је за "Новости" да неће свака беба оболела од великог кашља завршити на болничком лечењу. Како се бебе лече? Која се терапија примењује? Колико траје вакцинални имунитет? Само су нека од питања које смо поставили педијатру др Милићевићу у првој епизоди подкаста "Није само наслов ".

06. 02. 2024. у 15:17

МИНИСТАРКА ДАРИЈА КИСИЋ ОТКРИВА ЗА НОВОСТИ: Како до образаца захтева за обелеле од ретких болести? (ВИДЕО)

МИНИСТАРКА ДАРИЈА КИСИЋ ОТКРИВА ЗА "НОВОСТИ": Како до образаца захтева за обелеле од ретких болести? (ВИДЕО)

МИНИСТАРКА за бригу о породици и демографију, Дарија Кисић била је гост редакције "Новости" у подкасту "Није само наслов" о чему је говорила о актуленим темама, у првом реду о уредби која је донесена на захтев председника Србије, Александра Вучића о помоћи при лечењу оболелих од ретких болести.

16. 02. 2024. у 14:45

СУД ОДЛУЧИО - МИРОСЛАВ ЈЕ ДЕВИНОВ ОТАЦ Мирјана изнела све детаље, тврди да је стављена тачка на певачеве празне манипулације

"СУД ОДЛУЧИО - МИРОСЛАВ ЈЕ ДЕВИНОВ ОТАЦ" Мирјана изнела све детаље, тврди да је "стављена тачка на певачеве празне манипулације"

МИРЈАНА Антоновић годинама се провлачила по судовима са певачем Мирославом Илићем око доказивања очинства над сином Девином.

22. 02. 2024. у 12:27

Коментари (0)

БИЛО ЈЕ ВЕЛИКО ИСКУСТВО ИГРАТИ СА ТАКВИМ МАЈСТОРОМ: Калуђеровић о Канутеу, и богатој каријери (ВИДЕО)