У ОРГАНИЗАЦИЈИ СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ДРУШТВА “СЛОВО ЉУБВЕ”: Књижевно вече поводом 130 година Српске књижевне задруге

Б. ДАБИЋ

04. 12. 2022. у 15:57

ПОВОДОМ јубилеја 130 година од оснивања Српске књижевне задруге (СКЗ) у Дворцу краља Николе одржано је књижевно вече у организацији Српског културног друштва “Слово љубве”.

У ОРГАНИЗАЦИЈИ СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ДРУШТВА “СЛОВО ЉУБВЕ”: Књижевно вече поводом 130 година Српске књижевне задруге

Фото: Б.Д.

Причу дугу 130 година о најзначајнијим личностима из културе српског народа, из књижевности, науке и уметности испричао је укратко Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ.

Наводећи речи песника Бранка В. Радичевића, нагласио је да је Српска књижевна задруга успела да напише историју српског народа, посао државне академије наука, једне енциклопедијске установе. 

Фото: Б.Д.

Лакићевић је подсетио  да су СКЗ основали научници, професори и књижевници чија су имена златним словима уписивана на таблама културе и у историјама знаменитих установа попут Матице српске, САНУ и СКЗ. Они су, по његовим ријечима, “одредили правце рада, циљеве, стандарде и узоре који су се потом, током свих деценија кроз борбу и страдање, држали да задруга буде достојна претходних издања и да на томе истрајава као што се труди и данас захваљујући својим часницима, члановима, ауторима, преводиоцима…”

Душко Бабић, управник Српске књижевне задруге, казао је да је својом појавом, радом и идејом коју је ширила кроз српски народ, СКЗ проносила оно најважније што је историја и традиција чувала вековима. Бабић је назива духовним огњиштем око којег ће се сабирати сви који говоре српским језиком. Кад видим оно што је претходило настанку Српске књижевне задруге и оно што је 130 година радила за српски народ, чини се да није претерано рећи да је она настала као резултат унутрашње, иманентне нужности српске културе и историје, истакао је Бабић.

Проф. др Мило Ломпар – председник Српске књижевне задруге истикао је како је у служби целовитости српског народа основана у тренутку кад је успон српске државе представљао и успон њене интелигенције, универзитета, омладине, Српска књижевна задруга обликовала у својим издањима и у “Колу” дела најзначајнијег српског пјесника Петра ИИ Петровића Његоша.

У СКЗ  били су заједно ‘обреновићевци’ и  ‘карађорђевци’, секуларисти и људи подани православној вери, министри и опозиција, били су заједно професори, духовници, новинари, писци… Српска књижевна задруга је у свим тим садржајима имала централно место и свог централног песника, Његоша. Уследило је, 1912. године, издање ‘Мањих пјесама Његошевих’ и чувена ‘Ноћ скупља вијека’, а након њих  ‘Луча микрокозма’ и  ‘Горски вијенац’”, навео је Ломпар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (0)

КАД ЈЕ СЛУЧАЈ ХИТАН: Три најчешће ГРЕШКЕ којим људи угрозе пацијента - доктор који ради у Хитној саветује