СТИХОВИ "НИЧИЈЕ ШЋЕРИ": За књигу комплименти од академика Бећковића и песника Мићовића

В. К.

27. 11. 2022. у 07:21

ПЕСНИКИЊА и прозни писац, никшићка сањарка, професорка руског језика Сава Радуловић која нестрпљиво чека Фјодора Михајловича Достојевског да се однекуд појави у њене Сјенокосе и завесла реком Зетом.

СТИХОВИ НИЧИЈЕ ШЋЕРИ: За књигу комплименти од академика Бећковића и песника Мићовића

Фото Приватна архива

Каже да, када би се опет родила, волела би да је патријарх Павле, па да овим светом прође тихо као да није постојала, а да њене речи грме и после ње, као да никад није отишла.

- Све што треба десиће се само - поручује читаоцима "Новости" Сава. - Зато, кради тренутке, од њих ћеш живети и кад живот не буде нудио никакве нове догађаје. Главни догађај твог живота биће онај у коме си држао оног кога волиш у загрљају и тај ће те загрљај грејати док си жив.

А наша саговорница грлила је и грли стихове који су попут цунамија запљуснули читалачку публику у Београду на недавном Међународном сајму књига, штанду "Штампар Макарије". Тој ерупцији поезије кроз збирку песама "Ничија шћер" допринеле су и речи промотера-академика Матије Бећковића и књижевника Милутина Мићовића.

- Како могу бити ничија шћер поред два оца српске књижевности. Мени само преостаје, као свака шћер поезије, да следим своје очеве стиха и покушам неиздати њихово родитељско-поетско поверење - наглашава песникиња. - Јесам ли, показаће време. Једно је сигурно, да сам дирнута љубављу и добротом два велика човека, па и да нису ни једну једину реч рекли о мени, сваки њихов гест био би довољан да од тога живим цео свој мали живот.

"Ничија шћер", каже Радуловићева, својеврстан је бунт против данашњег положаја свих младих људи који се нису снашли у овом времену, а поносни су на своје скромно материјално стање и свесни колико је некада ништа - све:

- Мислим да се ова одрична заменица "ничија" у наслову ничега не одриче, него је то најљубавнија и најнежнија реч у савременој поезији. Јер, кад се читањем песме свуче плашт хладноће са наслова, засија поносна шћер привржена свом пореклу, и у поезији и у животу. А такав неко не може постати сироче, док год је једног јединог читаоца гладног доброг стиха.

Академик Бећковић истакао је да на Сајму књига није видео ниједног песника који је био узбуђенији због промоције од Саве Радуловић.

- А ја сам само видео кад је стигла та књига да се она потписује са два "в", и кад помислим шта су све песници измишљали да некако скрену пажњу на себе и каквих је све било гласовитих песника, али се нико тога није сетио. И она ништа више да не уради, ништа да не напише, она постаје јединствена, а та јединственост је толико у вези са поезијом и са личношћу песника, да неко гори за поезију у време кад се говори да само се за поезију не гори, а за све друго се цркава и гине - казао је Бећковић. - Она је тамо нека срна која дрхти, живи у некој пустињи на једвите јаде. И сама та досетка, па и тај наслов, па и све ово што смо чули само доказује да она пише своје песме, исписује свој живот. Нема сумње - добили смо песникињу првога реда, изнијансирану, танку, даровиту, која трепери попут јасике, која и једино трепери у целој шуми. Дакле, то је нађено у заоставштини Милана Ракића, у песми "Јасика", коју није објавио. И једну такву јасику видимо овде, из Никшића.

 

СРНА МЕЂУ ЗВЕРОВИМА

- ЈА сам Саву назвао, наравно, читајући то што пише, а и гледајући је овако уживо - срна међу зверовима! Она тако живи у овом свету, као срна међу зверовима. Једина сигурност код ње је та да се дохвати песничке речи. Тада добија сигурност и тада, иако треперећи, осећа да се налази у средишту овог нашег света - каже књижевник Милутин Мићовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

Коментари (0)

ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА НА СВЕТОГ САВУ: Једну боју не треба носити, шта треба да ураде деца и шта значи ако загрми