НЕ ДАЈУ МИЛУ ДА БЛОКИРА ДРЖАВУ: ДФ доставио скупштини предлог измена Закона о председнику и тражи хитно усвајање

В. КАДИЋ

18. 10. 2022. у 09:07

ДЕМОКРАТСКИ фронт доставио је јуче парламенту предлог измена и допуна Закона о председнику Црне Горе којим се прецизирају обавезе шефа државе током трајања мандата.

НЕ ДАЈУ МИЛУ ДА БЛОКИРА ДРЖАВУ: ДФ доставио скупштини предлог измена Закона о председнику и тражи хитно усвајање

Фото: В.К

Након што је председник државе Мило Ђукановић одбио да прихвати лидера Демоса Миодрага Лекића за мандатара за састав нове владе, јер не верује да постоји парламентарна поршка, иако се 41 посланик својим потписом усагласио за то, Црна Гора је ушла у још дубљу политичку кризу.

"Захтевамо хитни поступак доношења овог закона због чињенице да председник Црне Горе није, сходно својој уставној обавези доделио мандат за састав Владе кандидату који је добио подршку већине од укупног броја посланика Скупштине Црне Горе, чиме је довео у опасност уставни поредак Црне Горе. Имајући у виду озбиљност тренутка у којем се Црна Гора нашла и могуће последице по друштво, које треба хитно предупредити", наводи се у образложењу ДФ, додајући да у околностима у којима је Влада изгубила поверење и наставила даље да врши дужност, Ђукановић, како тврде, игнорише захтев за новим консултацијама "злоупотребљавајући недостатке постојећег правног оквира".

Лидери Демократског фронта представили измене, Фото В. К.

Председник Нове српске демократије Андрија Мандић рекао је да председник Црне Горе Мило Ђукановић није дао мандат кандидату који је добио подршку већине и на тај начин је угрозио уставни поредак.

- Вештачки се изазива институционална блокада. Предложили смо добар закон како бисмо отклонили недостатке у функционисању замље - рекао је Мандић на конференцији за новинаре, подсетивши да је председник државе дужан да предложи мандатара који има подршку већине укупног броја посланика, да он утврђује расположивост кандидата за мандатара у разговору с њим, а да ако Скупштина не усвоји предлог о скраћењу мандата, поступак о избору мандатара се понавља.

- Дакле, предвидели смо заштиту јавног интереса. Ако председник не изврши дужност поводом поступка интереса мандатара, мандатаром ће се сматрати кандидат који има подршку већине од укупног броја посланика. Решили смо и питање амбасадора.

Председник поставља амбасадора на предлог Владе и уз мишљење скупштинског одбора.

Дужан је да постави кандидата за амбасадора ког је предложила Влада ако га је одбор подржао. Очекујемо потпуну подршку за овај закон од представника већине која је победила 30. августа и надамо се да ће бити усвојен с најмање 41 гласом - закључио је Мандић.

Шеф посланичког клуба Покрета за промјене Бранко Радуловић саопштио је да тај закон има само један циљ, а то је успостављање правног и уставног поретка и "уклањање опструкција аутократе Ђукановића".

- Ђукановић је давно требало да да мандат Лекићу. Како то није учинио, ми смо анализирали све варијанте да се успостави правни поредак. Јавни интерес је да се мандат да Лекићу. У првој половини наредног месеца имаћемо мандатара Лекића - уверен је Радуловић.

НИКО ДА НЕ БУДЕ ИЗНАД УСТАВА

ЛИДЕР Демократске народне партије Милан Кнежевић казао је да су измене закона предложили како би Ђукановића вратили у уставне оквире.

- Нико не може да буде изнад Устава и закона, па ни Ђукановић. Овим законом је предвиђено и шта се дешава ако на захтев председника не дође до распуштања Скупштине.

Тада је он дужан да поново спроведе процес консултација, јер је то једини уставни и законодавни пут. Закон нам је потребан јер Ђукановић вешто користи дешавања у влади - нагласио је Кнежевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

Ану сви знате, а ово је СИН Бранислава Лечића из првог брака