НЕМА СЕДНИЦЕ БЕЗ МИЛА: Ђукановић поднео захтев за скраћење мандата Скупштине, али се два пута није појавио пред парламентарцима

В. К.

30. 09. 2022. у 06:00

РАСПРАВА о предлогу црногорског председника Мила Ђукановића за скраћење мандата актуелном сазиву Скупштине није одржана пред члановима парламентарног Законодавног одбора, јер шеф државе, други дан заредом, није дошао на седницу.

НЕМА СЕДНИЦЕ БЕЗ МИЛА: Ђукановић поднео захтев за скраћење мандата Скупштине, али се два пута није појавио пред парламентарцима

Фото Танјуг

Уместо њега појавили су се Ђукановићеви саветници Наташа Пешић и Борис Бастијанчић, па је председница Одбора Маја Вукићевић констатовала да нема услова да се расправља о тој тачки дневног реда.

- Председник државе мора доћи на седницу и као инокосни орган не може преносити ову врсту надлежности на било кога. То је мој став и мислим да нема услова да о овој тачки расправљамо - рекла је Вукићевићева, подсетивши да је већ једном одложила седницу јер јој је речено из Демократске партије социјалиста да ће се Ђукановић појавити.

- Била сам у комуникацији са шефом посланичког клуба ДПС који је питао да ли уместо Ђукановића може неко други да образлаже предлог. Рекла сам да не може и предложила термин који је одговарао кабинету председника. Изненађујуће је што се он није појавио. Није ништа страшно издвојити време за седницу законодавног одбора - казала је Вукићевићева.

Фото В. К.

Седница ресорног одбора без епилога

Председница одбора питала је саветнике председника да ли могу рећи које би време одговарало Ђукановићу да се појави, на што су је из ДПС-а оптужили за опструкцију.

- Нико не опструира. Изашло се у сусрет председнику, а он је показао своју одговорност недоласком - казала је Вукићевићева.

Премијер Абазовић је, током дана, изјавио да Ђукановић има мало карата у рукама и да би му "било добро да их искористи на прави начин, јер ако се одлучи на другу варијанту нећемо седети скрштених руку". Он је позвао шефа државе да мандат за састав владе понуди Миодрагу Лекићу.

Фото В. К.

Заступници Ђукановића, Наташа Пешић и Борис Бастијанчић (ДПС)

- Све остало је правно насиље. Он не може да распусти Скупштину, јер да је могао, распустио би је 5. децембра 2020, кад се формирала она влада после 30. августа. Ђукановић након свега што је урадио, најмање на што има право је да нас и даље политички малтретира - рекао је Абазовић.

Ђукановић је, иначе, пре неколико дана упутио председници Скупштине Данијели Ђуровић предлог за скраћење мандата Скупштине. Он је саопштио да није стекао утисак да постоји јасна већина која би била у стању да формира Владу.

СПОРНА ВЕЋИНА

ГОТОВО је сигурно да Скупштина Црне Горе неће имати већину за гласање о скраћењу мандата, јер, како се јуче могло чути међу парламентарцима, победници избора 2020. године неће подржати дневни ред седнице који је предложио председник државе Мило Ђукановић. Скупштина има 81 посланика, а уколико њих 41 не подржи дневни ред, седница се неће одржати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (2)

НОВИ ПОТРЕСНИ ДЕТАЉИ О ВИЛИСОВОЈ БОЛЕСТИ: Као да им све више измиче, породица се моли за чудо