"БИТКА" ЗА ПОДГОРИЦУ: Предстојећи локални избори у 14 општина биће тест за парламентарне и председничке

В. КАДИЋ

28. 09. 2022. у 12:30

ОСТАЛО је мање од месец дана до локалних избора у 14 црногорских општина 23. октобра, који ће бити тест расположења грађана пред могуће парламентарне и председничке изборе идуће године.

БИТКА ЗА ПОДГОРИЦУ: Предстојећи локални избори у 14 општина биће тест за парламентарне и председничке

Фото Танјуг

Очекује се да најнеизвесније буде у главном граду Подгорици где ће актуелна власт предвођена Демократском партијом социјалиста покушати да задржи позицију у судару са Демократским фронтом, Демократском Црном Гори, Грађанским покретом УРА, Социјалистичком народном партијом, Радничком партијом, Демосом, Уједињеном и Правом Црном Гором, победницама парламентарних избора 30. августа 2020. године. У фронт против власти у Подгорици укључиће се и покрет Европа сад коју предводе бивши министри у Влади Здравка Кривокапића - Милојко Спајић и Јаков Милатовић.

Политички аналитичар Бошко Вукићевић каже за "Новости" да су Ђукановићи и његова ДПС свесни да су им подгорички избори "последњи воз, последња шанса, финални испит након којег нема поправног".

- Знају да након пораза у Подгорици следи сигуран пораз и на ванредним државним изборима и не само маргинализација и могући распад странке већ и сасвим извесно процесуирање свих њених корумпираних руководилаца које је већ у току. ДПС је започео кампању педесет дана пре одржавања избора у Подгорици и на сопственој листи скупио готово све што антисрпски мисли и дише у Црној Гори - оцењује Вукићевић.

Иначе, локални избори у Подгорици одвијаће се под новим околностима. Због издвајања Зете из градске општине, уместо 61, бираће се 58 одборника у Скупштини главног града.

Носилац листе ДПС је актуелни градоначелник Иван Вуковић, Демократског фронта бивша министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, Европа сад Јаков Милатовић, СНП-а Небојша Вуксановић, Демократа, Уједињене И Демоса - Данило Шарановић, Грађанског покрета УРА Лука Ракчевић. Право гласа на изборима у Подгорици имаће више од 143.000 грађана.

Бошко Вукићевић, Фото приватна архива

ПЉЕВЉА: ФОРМИРАНЕ ТРИ КОАЛИЦИЈЕ

Представници пљеваљског одбора УРА и СНП потписали су у недељу вече коалициони споразум за локалне изборе у Пљевљима.У понедељак вече Демократска ЦГ, Уједињена Црна Гора и Покрет за Пљевља озваничили су формирање и друге коалиције која ће наступити на предстојећим локалним изборима. ДФ се још није оглашавао, а како ствари стоје, они ће на изборе самостално.

На локалним изборима у Пљевљима први пут самостално наступиће и Покрет Европа сад, који на државном нивоу предводи Пљевљак Милојко Спајић.

ДПС заједно наступа са СДП, СД и Бошњачком странком. М. Д.

КУПОВИНА?

ОЗБИЉНОСТ и драматичност ситуације у оквиру које се ДПС припрема за локалне изборе потврђују и поуздане информације које сам добио - да су за куповину гласова спремни да дају хиљаду евра по особи, тврди Вукићевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВАЊА ШЧЕПАО ЏАКУ ЗА ГРЛО: Драматичан детаљ који је свима промакао - провокације узбуркале емоције српских фудбалера (ФОТО)