НА ОГЊИШТУ ПРЕДАКА: После 162 године на Бовану Кадића код Даниловграда велико сабрање

В.К.

24. 09. 2022. у 09:39

ПОСЛЕ 162 године на Бовану Кадића код Даниловграда, огњишту предака, сабраће се вечерас у 19 часова братственици, али и сви они који вуку корене од Кадића -Нишавићи, Пешићи, Павловићи, Кадије, Раднићи, Кљајићи, Величковићи, Филимоновићи, Палибрци, Цикатићи, Гардовићи, Кандићи, и сви други Кадићи.

НА ОГЊИШТУ ПРЕДАКА: После 162 године на Бовану Кадића код Даниловграда велико сабрање

FOTO: Privatna arhiva

Убиство црногорског књаза Данила Петровића од стране Тодора Кадића 31. јула 1860.на которској риви, најскупље су платили његови братственици, рођаци и пријатељи. Над њима је извршен прави геноцид. Оно што је затечено на Бовану убијено је продуженом  руком књажевог брата војводе Мирка и његовог сина Николе, који је сео на крваву столицу свога стрица.

Куће су попаљене, имовина опљачкана, продата или уништена. На месту погрома изграђен је доброчинством Жарка Павловића – Кадића  споменички комплекс са летњом позорницом, помоћним објектима  и парохијским домом у чијем центру доминира манастир Светог  Димитрија Солунског, који је сада метох Манастира Острог.

У завршној фази штампе је и обимна студија „Кадићи од Бована до наших дана“, представљајући прилоге за монографију братства, које се и након погрома сачувало у разним крајевима и под другим презименима, и ако су властодршци Петровићи на Црногорском сенату донели одлуку „да  нико од Кадића, нити дете од њихове одиве може остати у границама Црне Горе док је света и века“.

Њени аутори су Милан Стојовић, публициста и новинар и први и садашњи директор Фондације Братство Кадића, чије је седиште  у Даниловграду и Милорад  Дуди Кадић. 

На летњој позорници на Бовану, биће изведен културно-уметнички програм „Кадићи на огњиштима предака“ након 162 године, уз благослов митрополита црногорско приморског Јоаникија. Стихове о Кадићима говориће Матија Бећковић и Благоје Баковић, док ће срцем за Кадиће певати Даница Црногорчевић. Сценски програм „Књаз Данило и Кадићи“ према епској поеми Божа Ђурановића и старим записима  изводе глумци: Александар Дуњић, Небојша Кундачина и Соња Јауковић, и народни гуслари Славко Јекнић и Максим Војоводић.

БОНУС ВИДЕО:

У ЧАСТ СРБИЈИ: Погледајте видео са Тајмс сквера

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (1)

ПАО СА КРУЗЕРА Борио се 15 сати за живот: Ништа слично нисам видео у својој каријери