ЦЕНЕ ПОД БУДНИМ ОКОМ ИНСПЕКТОРА: Ограничена маржа на брашно, уље, шећер и со, инспектори ће контролисати формирање цена

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

02. 07. 2022. у 07:53

ОДЛУКА по којој су трговци обавезни да ограниче маржу на брашно, уље, шећер и со ступила је на снагу, те се очекује да би и цене ових намирница могле бити снижене.

ЦЕНЕ ПОД БУДНИМ ОКОМ ИНСПЕКТОРА: Ограничена маржа на брашно, уље,  шећер и со,  инспектори ће контролисати формирање цена

Фото принтскрин/sjevercg-me

Ступањем на снагу ове одлуке Тржишна инспекција добила је овлашћење да контролише цене, те ће, како су најавили, континуирано обављати надзор. За трговце који не буду поштовали одлуку предвиђене су новчане казне од 500 до 10.000 евра, али и затварање објеката.

Влада је прошле седмице, због серије поскупљења основних животних намирница, привремено ограничила трговачке марже на брашно, уље, шећер и со, како би ублажила раст цена и заштитила стандард грађана. Одлука је објављена у Сужбеном листу, те ступила на снагу, а примена ће зависити од активности надлежних инспектора, који су тек ступањем на снагу одлуке добили законско овлашћење да контролишу формирање цена.

Фото И. Д.С.

- Ако тржишни инспектор утврди да се трговац не придржава привремених мера, наредиће отклањање утврђених неправилности. Прописане новчане казне за прекршај који почини фирма су у износу од 5.000 до 10.000 евра, за одговорно лице у предузећу у износу од 500 до 1.000 евра, за предузетника у износу од 500 до 2.000 евра, а за грађане у износу од 500 до 1.000 евра. Учиниоцу прекршаја може се изрећи и заштитна мера забране обављања трговине, у трајању од 30 дана - објаснили су из Тржишне инспекције.

Иако се очекује да би она могла утицати да се цене основних животних намирница умање, економски аналитичар Зарија Пејовић сматра да се оваквим мерама ценовни шокови могу амортизовати само краткорочно.

- Може се доћи у ситуацију несташице робе због ограничења цена, или да се промет те робе пребаци на сиво тржиште. Краткорочно се могу амортизовати ценовни шокови смањењем акциза и пореза на поједине производе, али и то је ограничено и има негативан ефекат на државни буџет - тврди Пејовић.

ЈЕДИНИ МОДЕЛ ЗАШТИТЕ

ДА би умањење цена могло имати недовољан ефекат на стандард грађана, страхују и у Центру за заштиту потрошача. Ипак, према оцени министра Горана Ђуровића, ово је био једини могући модел деловања државе да се утиче на цене и заштите грађани, а да се не наруши привреда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИНА ЗАБОЛЕО ЗУБ У ГРЧКОЈ, ОТИШАО КОД ЛЕКАРА И ВИДЕО РАЧУН: Не знам шта ме је снашло - несвакидашња ситуација на летовалишту