ЦРНОГОРСКИ ПОМОРЦИ НА ЦРНОЈ ЛИСТИ ЗА РЕСОРНО МИНИСТАРСТВО: ИТФ се по питању Колективног уговора обратио Абазовићу

Б. Дабић

01. 07. 2022. у 15:35

ИАКО Црна Гора слови за поморску државу, још нема регистра помораца па се не зна ни колико њих плови на страним компанијама, а бројка се креће од 5.000-7.000.

ЦРНОГОРСКИ ПОМОРЦИ НА ЦРНОЈ ЛИСТИ ЗА РЕСОРНО МИНИСТАРСТВО: ИТФ се по питању Колективног уговора обратио Абазовићу

Фото: Управа поморске сигурности и за управљање лукама

За извршиоце посла "са девет кора" није боја ситуација ни ако су ангажовани на црногорским компанијама пошто до данас нема Колективног уговора за поморце. Да је због овог нерешеног питању дошла вода до пода потврђује апел Међународне федерације транспортних радника (ИТФ) упућен Влади Црне Горе да усвоји без одлагања неопходне мере које ће довести до почетка преговора и закључења Националног колективног уговора за поморце.

Чланица ИТФ-а, Самостални синдикат радника у поморском бродарству и транспорту Црне Горе (ССРПБТ ЦГ), покренуо је поступак колективног преговарања са Унијом послодаваца Црне Горе за Национални колективни уговор Црне Горе за поморце који утврђује минималне услове рада и живота на броду који важе за поморце који служе на бродовима црногорске државне припадности.

Закон о раду Црне Горе захтјева трипартитне преговоре у којима је Влада Црне Горе једна од уговорних страна за закључивање Националног колективног уговора за поморце.

Како је у протеклом периоду Синдикат наишао на отпор од стране Министарства капиталних инвестиција, ИТФ се обратила писмом председнику Владе Црне Горе Дритану Абазовићу и Министру капиталних инвестиција у Влади Црне Горе Ервину Ибрахимовићу.

Испред Међународне федерације транспортних радника (ИТФ), демократске глобалне синдикалне федерације са 670 удружених синдиката у 150 земаља и која представља 18 милиона радника широм света писмом се обратила поморски координатор Џеклин Смит.

- Обавештени смо од стране председника ССРПБТ ЦГ Агима Миле да је одржан састанак 9. маја 2022. године на којем је Тања Јановић, директорица Директората за поморски саобраћај и унутрашњу пловидбу у Министарству капиталних инвестиција, изјавила да не постоје услови за отпочињање преговора о Националном колективном уговору за поморце. Након тога представник Министарства за капиталне инвестиције је поновио разлоге због којих сматрају да преговори не могу да почну, наводи се у писму и додаје: "Мила је у одговору образложио зашто је став Министарства за капиталне инвестиције неодржив. Међутим, министарство капиталних инвестиција упорно одбија да даље коментарише став Министарства, тврдње ССРПБТ ЦГ и предлог ССРПБТ ЦГ за отпочињање преговора".

- Након брижљиве анализе извештаја добијеног од ССРПБТ ЦГ, ИТФ налази да су преговори у вези Националног колективног уговора за поморце неоправдано блокирани, те да наведени разлози нису у вези са питањима која су предмет Националног колективног уговора за поморце. Председник ССРПБТ ЦГ је, заправо, дао јасне и ваљане разлоге за почетак преговора. Имајући у виду да Црна Гора има дугу поморску традицију, ИТФ је шокиран бескомпромисним ставом директорице Директората за поморски саобраћај и унутрашњу пловидбу у Министарству капиталних инвестиција, наводи се у писму ИТФ-а које је достављено и медијима.

Колективно преговарање је право предвиђено Конвенцијом Међународне организације рада бр. 98 о праву на организовање и колективно преговарање, коју је Црна Гора ратификовала 3. јуна 2006. године. Стога је услов црногорског закона да се дозволи колективно преговарање.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Погледајте обуку младих тенкиста српске армије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи