АБАЗОВИЋ НА УДАРУ ЗБОГ ТЕМЕЉНОГ УГОВОРА: Протест пред Владом Црне Горе, Социјалдемократе траже смену

Novosti online

30. 06. 2022. у 12:38

ИСПРЕД зграде црногорске Владе данас је одржан протест против потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ).

АБАЗОВИЋ НА УДАРУ ЗБОГ ТЕМЕЉНОГ УГОВОРА: Протест пред Владом Црне Горе, Социјалдемократе траже смену

Фото: Танјуг

Социјалдемократе су затражиле од Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократске партије (СДП), која је део актуелне владе, да покрену процедуру за смену владе премијера Дритана Абазовића.

Протест је сазвала невладина организација "Ловћенске страже 1990." због радне верзије Темељног уговора са Српском православном црквом, а позив на опозив Абазовићеве владе ДПС-у и СДП-у упутио је портпарол Социјалдемократа (СД) Никола Зиројевић. Протест је одржан у тренутку док је премијер Абазовић у првој званичној посети Београду, где се састао са највишим српским званичницима, а данас и са патријархом Порфиријем.


Он је рекао да радна верзија Темељног уговора значи тиху капитулацију Црне Горе пред пројектом, како је навео, "српског света". Зиројевић је навео да не могу дозволити да објекти СПЦ буду попут амбасада и конзуларних представништава.

- Зато са овог места позивамо, пре свега субјекте који су заједно са нама били опозиција, да се откаже подршка влади Дритана Абазовића и да покрену процедуру смене владе - рекао је Зиројевић.


Грађански активиста Саша Зековић сматра да овакав садржај Темељног уговора представља потчињење Црне Горе једној верској заједници и Србији. Глумица Ана Вујошевић казала је да не пристају на нестајање и отимање црногорске културне баштине и културног наслеђа.

- Не ради се само о покушају затирања црногорског идентитета. Будућност наше деце је у питању - рекла је Вујошевићева, пренеле су подгоричке Вијести.

Она је рекла да, како је навела, "црква Србије" и држава Србија не могу постати власници прошлости Црне Горе. Грађански активиста Небоша Мрваљевић поручио је Абазовићу да не може нико да буде изван закона, да буде недоступан органима гоњења и да нико не може да се игра са појмом веронауке. Он је истакао да Црна Гора мора остати секуларна држава, а да, наравно, треба имати уговор са свим верским заједницама, али онај који неће да негира постојање Црне Горе. Наредни протестни скуп је заказан за понедељак, а грађани су позвали и партије да се прикључе.

Окупљени су скандирали "издаја" и носили црногорске заставе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИСПОВЕСТ МАЈКЕ УБИЦЕ СА ЦЕТИЊА: Довели су ме са посла кад је све било готово - боље што ни њега више нема