ЖЕЛЕЗАРА И СВЕТИ СТЕФАН НА ТАНКОМ ЛЕДУ: Министар економског развоја Горан Ђуровић одговарао на питања посланика

И. Д. С.

30. 06. 2022. у 06:11

АКТУЕЛНА влада до краја године завршиће са доделом економских пасоша, до септембра се надају новом инвеститору за Железару, а отварање Светог Стефана током овог лета још је упитно, поручио је министар економског развоја Горан Ђуровић одговарајући јуче на питања посланика.

ЖЕЛЕЗАРА И СВЕТИ СТЕФАН НА ТАНКОМ ЛЕДУ: Министар економског развоја Горан Ђуровић одговарао на питања посланика

Фото skupstina-me

Посланица Демократа Зденка Поповић питала је министра због чега је минималан износ банкарских гаранција у поступку стицања економског држављанства смањен са 2,5 милиона на милион, наводећи да је Европска комисија више пута упозоравала на ризичност програма и препоручивала да се он укине.

На то је Ђуровић казао како ће актуелна Влада завршити причу о економском држављанству до краја године.

- Влада ће да заврши тај програм потпуно свесна свих упозорења. Могли смо или да га прекинемо у пола посла, што би био велики губитак и за инвеститоре и за државу, или да им омогућимо рок да заврше те пројекте и да са тим роком завршимо програм економског држављанства - одговорио је Ђуровић.

Када је реч о судбини никшићке Железаре, министар је, одговарајући на питање посланика Радничке партије, Максима Вучинића, поручио да су до сада имали више састанака са управом фабрике.

- Власници нису одустали од продаје и спремни су да уђу у преговоре ако постоји инвеститор. Влада ће наставити да предузима мере како би се нашло задовољавајуће решење. Интересовање је показало и неколико успешних компанија из регије, надамо се да ће се до септембра наћи нови инвеститор - казао је Ђуровић, поручивши како ипак не може рећи ништа конкретније.

Зденка Поповић, Фото skupstina-me

Никола Ракочевић испред ДПС-а питао је Ђуровића да ли је на помолу договор са инвеститорима на Светом Стефану и да ли ће острво бити отворено ове сезоне.

Ипак, Ђуровић није имао потврдан одговор, те је казао да закупац у овом моменту није спреман да отвори хотелске капацитете. Доласком "Амана", према речима министра, Свети Стефан је вратио стари сјај, али су постојала питања која су се тицала коришћења зоне морског добра.

- Чињеница је да закупац у овом моменту није спреман да отвори хотелске капацитете или док Влада не пружи гаранције да имовином могу управљати на начин на који то закупац и "Аман" захтевају или док се не оконча текући арбитражни поступак - казао је Ђуровић и додао да верује да Црна Гора има шансе у арбитражи са закупцима Светог Стефана.

НЕГИРА НАВОДЕ О НЕЛЕГАЛНОЈ ГРАДЊИ

ПОСЛАНИЦА Поповић питала је Ђуровића и да ли је он нелегални градитељ, те да ли је свој пословни објекат на Забјелу почео да ради у складу са законом, да ли је на почетку пријавио градњу, добио све дозволе и сагласности надлежних органа, и ако јесте, зашто је грађевинска инспекција зауставила градњу. Ипак, Ђуровић је негирао наводе о нелегалној градњи и казао да би, да је знао да ће се то питање поставити, донео све папире.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИСПОВЕСТ МАЈКЕ УБИЦЕ СА ЦЕТИЊА: Довели су ме са посла кад је све било готово - боље што ни њега више нема