КОЛИКО КОШТАЈУ ЖЕНСКИ ЖИВОТИ? Вео тајне и реаговања након убиства Бранке Петровић у Херцег Новом

Г.Ч.

28. 06. 2022. у 15:30

УБИСТВО Бранке Петровић (47), коју је хицима из пиштоља, како се сумња, усмртио бивши партнер Бојан Рашовић (47), и данас је обавијено велом тајне.

КОЛИКО КОШТАЈУ ЖЕНСКИ ЖИВОТИ? Вео тајне и реаговања након убиства Бранке Петровић у Херцег Новом

фото: РТХН

Осумњичени се, како се сазнаје, синоћ у ВДТ пред дежурним тужиоцем који га је саслушавао бранио ћутањем, а одређено му је задржавање.

Херцег нови је због убистава каква се скоро нису дешавала у граду још у шоку, а мештани с тугом и огорчени коментаришу незванична сазнања да је злочин извршен пред Бранкиним сином, односно да је он мајку нашао у стану у улици Прве бокешке бригаде на Савини.

Подсетићемо, Бранка Петровић је однедавно била председница Месне заједнице Херцег Нови, колеге кажу вредна, посвећена послу, са много планова. У приватном животу повучена, а са познаницима ведра и пријатна. Њен бивши партнер, са којим није била у браку, био је некада фудбалер, а једно време је играо за Црвену звезду.

Зашто је дошло до ситуације у којој је Рашовић потегао оружје и јуче, рано ујутру, пуцао у некадашњу партнерку, и даље се само нагађа, тим пре што се са жртвом, како кажу они који су Бранку познавали, годинама није виђао нити су имали заједничке деце. Помињу се сада и наводни озбиљни здравствени проблеми које је Рашовић имао у дужем временском периоду, па и податак да се након извршеног злочина полицији предао у видно лошем психичком стању.

Поводом овог убиства огласила се херцегновска НВО Ксена која се бави заштитом жена и деце од насиља. У њихово име Сања Црнић огорчено коментарише да је „још једна млада жена, постала статистички број фемицида у Херцег Новом и Црној Гори, који поприма алармантне размере".

Саопштење су упутили и из организације СОС телефон за жене и децу жртве породичног насиља. Према њиховим наводима, још једна жена је убијена док они чекају одговоре од Владе у вези са преко потребном заштитом од родно заснованог насиља и фемицида, који су потресали Црну Гору претходних месеци.

- Пету жртву фемицида Б. П. убио је бивши партнер. Док држава значајно касни са реакцијом на ескалацију насиља над женама, жене дебело плаћају цену. Контрола и сузбијање породичног насиља је искључива одговорност друштва и државе. Превише је жена напољу које се носе са девастирајућим последицама насиља, саме, суочене са стигмом, сумњом, притиском и сиромаштвом. Када заштитни систем који постоји да би разумео и заштитио жртве, а процесуирао и казнио починиоце, на ово ћути или исто манифестује, добијемо жртве које не траже помоћ већ остају саме. Тако, неке једва преживе насиље, а неке умру! На сваких 7 минута једна жена доживи насиље у породици у овој држави. Годишње то је 75 000 жена које доживе насиље, а њих мање од три одсто се усуди да тражи неки вид помоћи. Једна је јуче убијена - наведено је у саопштењу које су потписале директорице СОС Никшић Наташа Међедовић, извршна директорица СЖК Будиславка Савељић, њена колегиница из СОС Подгорица Биљана Зековић, затим НВО Прима Аида Перовић и ЦРИ Никшић Фана Делија.

Саопштење је закључено констатацијом да је још једна доминантно мушка Влада заузела позиције, а из ових организација позивају их да одговоре на питања на која још нема доброг одговора.

Како је могуће да Влада за Владом није у стању да осигура минималне стандарде заштите живота жена и деце од породично-партнерског насиља? Зашто држава не делује искрено против родно заснованог насиља и мизогиније? Зашто се рад и напори женских специјализованих сервиса који спасавају женске животе узимају здраво за готово? Када ће Влада престати да шкртари за рад склоништа у Црној Гори? Колико коштају женски животи?

БОНУС ВИДЕО: ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА У ВРШЦУ: Кућа у којој је полицајац случајно упуцао оца

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи