ПРАВДУ ТРАЖЕ ОД УСТАВНОГ СУДА: Демократе Црне Горе поднеле жалбу против одлуке Скупштине о избору нове Владе

В. К.

27. 06. 2022. у 06:20

ПОСЛАНИЦИ Демократске Црне Горе поднели су Уставном суду Црне Горе жалбу против одлуке Парламента од 28. априла о избору председника и чланова Владе Црне Горе, саопштено је из партије Алексе Бечића.

ПРАВДУ ТРАЖЕ ОД УСТАВНОГ СУДА: Демократе Црне Горе поднеле жалбу против одлуке Скупштине о избору нове Владе

Клуб посланика демократа, Фото Скупштина ЦГ

Повређено је, како наводе, уставно начело владавине права којим се не може успоставити, нити признати власт која не проистиче из слободно изражене воље грађана на демократским изборима у складу са законом. Демократе у уставној жалби наводе да је за решавање спора, због добро поткрепљених разлога, једино надлежан Уставни суд. Тврде да је оспорена одлука незаконита - јер је "донета на седници Скупштине Црне Горе сазваној супротно одредбама Устава и пословника Скупштине, као и зато што у "конкретној правној ствари није постојао уставни основ за доношење оспорене одлуке".

- Група од 46 посланика која је сазвала спорну седницу Парламента на којој је изабрана 43. Влада није била овлашћена за тако нешто. Разлог је тај што је сазивање седнице Скупштине Црне Горе у искључивој надлежности председника Скупштине, а у случају да је председнику Скупштине престао мандат пре истека времена на које је изабран, то овлашћење, до избора новог председника, има председник Скупштине из Клуба посланика који има већи број посланика - наводи се у саопштењу Демократа.

Фото Скупштина ЦГ

Они сматрају да је "противправним преузимањем надлежности председавајућег седницом Скупштине, група од 46 посланика узурпирала надлежности председника Скупштине који обавља дужност председника Скупштине, и приграбила за себе привилегован положај у односу на остале посланике".

СПОРНИ РОКОВИ

ДЕМОКРАТЕ тврде да код постојећих уставних решења, није постојала уставноправна могућност да се нова Влада бира у постојећем мандату Скупштине Црне Горе.

- Ово из разлога што председник Црне Горе има овлашћење да предложи мандатара за састав нове владе само у року од 30 дана од дана конституисања Скупштине, што значи након спроведених парламентарних избора, а не након половине мандата постојеће Скупштине - поручују Демократе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)