ДИВЉУ ЛЕПОТУ ЛЕД ОКОВАО: На Проклетијама језера често залеђена до касног лета на највећим врховима

М. Секуловић

29. 05. 2022. у 08:25

СУРОВО леп, али и опасан планински венац Проклетије, ових дана походила је група планинара која се уверила у несвакидашње природне феномене, где и усред лета, када је масив знатно доступнији, језера остају залеђена, без обзира на то што увелико владају високе температуре.

ДИВЉУ ЛЕПОТУ ЛЕД ОКОВАО: На Проклетијама језера често залеђена до касног лета на највећим врховима

Фото А. Рековић

- Абдијино језеро, од свих у Црној Гори најближе небесима, јер је на надморској висини од 2.057 метара и даље је под ледом - у даху прича искусни планинарски водич и спасилац Ахмет Ашо Рековић из Плава, о језеру сакривеном у цирку испод највишег врха проклетијске планине Хоролац - Раминог врха, који се горди на висини од 2.200 метара.

Рековић додаје да је заиста штета што је чак и лети ово предивно језеро, дуго 70, широко 40, а дубоко четири метра, права непознаница планинарима и осталим љубитељима природе.

Како сведоче планинари, ледом је оковано и надалеко познато Хридско језеро, које је на надморској висини од 1.970 метара.

- Већ двадесетак година посећујем Хридско језеро средином маја месеца, некако будем први посетилац након дуге зиме. И ове године је било залеђено, мада, кренуло је топљење леда. Дешавало ми се да у десет дана посетим језеро три пута, а све у циљу да ухватим последњи дан са ледом на језеру. Забележио сам да се на језеру лед не отопи никада пре 15. маја - прича Рековић, који каже да је лед најдуже потрајао 2020. јер се језеро заледило 25. новембра а "кора" опстала све 20. јуна 2021, пуних седам месеци.

ВОДА ЛЕТИ ДО 15 СТЕПЕНИ

БИСЕР Проклетија, Хридско језеро, дуго је око 300, широко око 155 метара, а највећа дубина воде је око 5,1 метар. Они који "стисну петљу" и лети запливају у њему, могу рачунати на температуру воде од око 12 до 15 степени Целзијуса.

Поред северне обале налазе се два мања острва. Вода из овог језера губи се понирањем и после 40 метара подземног тока јавља се у видуС два јака врела. Срне, дивокози, медведи, дивље свиње, део су животињског света, а познато је и по присуству тетреба, јаребица, камењарки, орлова...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШАРМ ЛОКАЛНОГ ТУНИЖАНСКОГ МИРА: У комбинацији са бројним садржајним и квалитетним хотелима