УБИЦЕ НОВИНАРА ВЕЋ 18 ГОДИНА НИСУ ПРОНАЂЕНЕ: На данашњи дан ликвидиран Душко Јовановић, уредник дневног листа Дан

Новости онлајн

27. 05. 2022. у 14:43

На данашњи дан пре 18 година у Подгорици, испред зграде подгоричког Дана, убијен је власник и главни и одговорник уредника тог медија, Душко Јовановић.

УБИЦЕ НОВИНАРА ВЕЋ 18 ГОДИНА НИСУ ПРОНАЂЕНЕ: На данашњи дан ликвидиран Душко Јовановић, уредник дневног листа Дан

Фото: А. Станковић

Данас се навршава 18 година од убиства главног и одговорног уредника црногорског листа Дан Душка Јовановића, а тужилаштво и полиција нису утврдили ко је и због чега у њега пуцао.

За учешће у убиству досад је осуђен једино Подгоричанин Дамир Мандић, коме је Апелациони суд у априлу 2017. потврдио пресуду за саучесништво и осудио га на 19 година затвора.

"Поред свих датих обећања од августа 2020. године када је дошло до промене власти, да ће се формирати независна истрага са експертима са стране, поред чврстих обећања већине политичара у предизборној кампањи, али и након освајања власти, све је остало управо на обећањима", казала је за РТЦГ Славица Јовановић, супруга убијеног Душка Јовановића.

Како је додала, уместо резултата, "сваког 27. маја добијамо само патетичну шараду лицемерја политичара на месту убиства где се ритуално окупљамо да подржимо слободу говора, у држави у којој се у истом тренутку ради све да се иста угуши".

"Сва обећања након 18 година, дата искључиво у сврху формалних маркетиншких изјава, без икакве озбиљне намере нових власти, сматрам беспредметним и несувислим. Сваки корак било које структуре која донесе појашњење и доказе за све оно што је већ речено и у поступцима спроведено, биће цењен на адекватан начин. Овако, остаје горак укус неправде која све више иритира и вређа уместо да донесе обећани резултат, а тиме и какав такав мир ономе што управо стасава у пунолетство", закључила је Јовановић.

Председник Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама напада на новинаре Михаило Јововић казао је да док се у потпуности не разреши убиство Душка Јовановића, црногорски новинари неће моћи да се ослободе терета који носе већ 18 година, терета који притиска државу и њене институције.

"Могу само да замислим колико је то бреме за његову породицу, пријатеље и редакцију Дана", рекао је он за Вијести.

Јововић је казао да се од тада у Црној Гори променило седам врховних државних тужилаца, девет влада и министара полиције и неколико сазива комисије.

"А још не знамо ко је све наложио, организовао и извршио тај злочин", казао је он.

Комисија је, рекао је, прелиминарно утврдила да постоје неправилности у истрази, али ће наставити рад на том случају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВОДИТЕЉУ ПРЕМИНУЛА СУПРУГА: Отишла је моја жена и мама мог сина, оставила нас је у тмини времена