МЕДОЈЕВИЋ О УСТАВУ: Да нисмо изгласали овакав, добили бисмо Ранков Устав, а у њему се Срби и српски језик нису ни помињали

Новости онлајн

24. 05. 2022. у 12:25

ПРЕДСЕДНИК Покрета за промјене и један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић, гостујући у емисији „Слободна зона са Драженом Живковићем“, осврнуо се на прозивке поводом гласања за Устав.

МЕДОЈЕВИЋ О УСТАВУ: Да нисмо изгласали овакав, добили бисмо Ранков Устав, а у њему се Срби и српски језик нису ни помињали

Фото: Јутјуб принтскрин

- Ако гледамо политички, ми смо имали најбољу намеру и направили најбоља решења. Људи су заборавили да смо ми тад имали само 11-12%. Полазио сам од следеће чињенице. Да ми нисмо ушли у тај процес и да се нисмо борили у преговорима ми не бисмо имали Устав у овој верзији. То грађани заборављају. Заборављају да је већ био припремљен Устав Ранка Кривокапића и црногорских националиста, где се Срби ни српски језик нису помињали. То је био Устав националне државе Црногораца, у ком је чак била дефинисана и Црногорска православна црква. Ако тај Устав не би усвојили у Парламенту, усвојили би га на референдуму - нагласио је Медојевић.

Медојевић сматра да би Устав, у оним условима после референдума и разочарења унионистичког блока, сигурно прошао.

- Ми смо урадили све што смо могли. Могло је много тога да се уради на примеру језика и још око много других ствари. Грађани такође перципирају да се текст химне дефинише Уставом. У Уставу се не дефинише текст химне, већ Законом. То је била наша најбоља намера. Моја идеја је била да се ту удружи опозиција и да се заједнички изборимо за равноправан статус српске националне заједнице. Можете питати било кога да сам тада и покушао да интегришем чак и Албанце, јер су неки били са нама у опозицији. Међутим, нисмо то успели да реализујемо до краја - саопштио је он.

Медојевић сматра да су урадили све што су могли и да би Ранко Кривокапић направио да се они нису умешали.

- Тај Устав који би Ранко Кривокапић направио био би катастрофалан за српски народ. И овај има недостатака, и они су се могли исправити. Чак је и било договора да српски језик буде службени језик у Црној Гори, али је Ранко то пореметио. Наравно, увек постоји простор да се тробојка постави као народна застава… Могли сте да ме питате да ли је грешка што сам ушао у политику тад кад сам ушао. Ја мислим да јесте. Ја мислим да је мој политички ангажман једна велика погрешна одлука. Ношен визијом и енергијом, мислио сам да Црна Гора може да се мења. Нажалост… - закључио је лидер ПЗП-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОДУШЕВЉЕНА: Венус послала поруку Нолетовим клинцима (ФОТО)