ДО КРАЈА ГОДИНЕ ЦРНА ГОРА СПРЕМНА ЗА ЕВРОПУ: Абазовић оптимистичан после званичне посете Бриселу и сусрета са Вархељијем

М. СЕКУЛОВИЋ

18. 05. 2022. у 23:00

ЦРНА Гора има историјску шансу. Ово је период у коме треба да дамо сви гас у европским интеграцијама и да остваримо конкретне резултате.

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ЦРНА ГОРА СПРЕМНА ЗА ЕВРОПУ: Абазовић оптимистичан после званичне посете Бриселу и сусрета са Вархељијем

Фото:: Твитер/Оливер Вархељи

Црна Гора је најпоузданији партнер ЕУ и остаје лидер у процесу приступања Западног Балкана Европској унији. Испоручићемо резултате. Очекујемо подршку ЕУ. Циљ је да разрадимо политички дијалог и покажемо да он функционише у пракси, да у наредном периоду донесемо две, три круцијалне одлуке које би нас водиле ка завршним мерилима.

Ово је казао председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, након састанака одржаних са европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Оливером Вархељијем и известиоцем Европског парламента за Црну Гору Тонином Пицулом у Бриселу, изражавајући наду "да завршна мерила Црна Гора може постићи током чешког председавања ЕУ, које почиње у јулу и трајаће до краја ове године".

- Почиње оно што смо толико желели, а то је да мењамо перцепцију Црне Горе у Бриселу и мењамо перцепцију везану за цели Западни Балкан - није крио оптимизам премијер Абазовић.

Ове његове речи лидер Покрета за промене Небојша Медојевић дочекао је тврдњом да Абазовић наставља да ради оно што једино зна, а то је да обмањује јавност и износи неистине.

БЕНЕФИТИ ОД ЕНЕРГЕТИКЕ

- ОД великог је значаја што смо поменули Европски инвестициони план који коначно треба оживети, а који би могао да покрене велике инфраструктурне пројекте у Црној Гори. Један део пројеката се односи на енергетику, други на транспорт и на тај начин земља би осетила бенефите и боље повезивање како у сектору енергетике тако и у транспорту - поручио је Абазовић видео-поруком из Брисела.

- Нико од функционера ЕУ није рекао ниједну реч о могућем проширењу ЕУ новим члановима, ниједну реч о чланству Црне Горе у ЕУ нити о могућим роковима и датумима - истакао је Медојевић. - На нивоу ЕУ не постоји ниједна активна иницијатива за наставак проширења ЕУ новим члановима. Кључни противници проширења ЕУ на Западни Балкан били су Немачка, Француска и Холандија, које су блокирале сваку причу на ту тему.

Он тврди да у ситуацији када се ЕУ суочава са драматичним последицама рата у Украјини и економског, финансијског и трговинског рата са Русијом и енергетском кризом, шансе да се поново покрене процес проширења у Бриселу нису никакве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи