СА ДРИТАНОМ У КОЛУ СНП И МАЊИНЕ: Из грађанског покрета УРА поручују да је формирање извршне власти у завршној фази

В. КАДИЋ

22. 03. 2022. у 08:38

ПРЕМА информацијама које стижу из Грађанског покрета УРА, формирање мањинске Владе је у завршној фази, уз то додају да је питање дана када ће коалиција "Црно на бијело" иницирати седницу Скупштине Црне Горе на којој ће се о новој извршној власти расправљати.

СА ДРИТАНОМ У КОЛУ СНП  И МАЊИНЕ: Из грађанског покрета УРА поручују да је формирање извршне власти у завршној фази

Фото В. Кадић

Мандатар Дритан Абазовић рекао је да ће, засада, у влади учествовати три структуре - савез "Црно на бијело", Социјалистичка народна партија и партије националних мањина. Као и да очекује подршку још неких ванпарламентарних субјеката који могу директно да учествују. Абазовић је поручио да Владу коју он води неће састављати нико други. Он је рекао да се стекао утисак да се ништа важно у вези са формирањем мањинске Владе неће дешавати пре завршетка локалних избора у Беранама и Улцињу 27. марта.

У вези са термином када ће предложити састав нове Владе поручио је да се претходно мора сачекати да се све партије изјасне. На поруке из ДПС да се враћају на власт и да кључне одлуке не могу бити донете без њихове подршке, реаговао је тако што је рекао да лично нема проблема са тим.

- Ако та изјава можда њих чини додатно срећним, срећно им било. Не бих волео да дођемо у ситуацију да након 30 година власти имам ситуацију коју сад има ДПС. Ако они мисле да је то одлично за њих, супер - све је у реду. Не могу оспорити да је ДПС показао мало већи степен толеранције, него друге партије које желе да партиципирају, па самим тим имају неке апетите који често нису рационални - казао је Абазовић.

Мандатар је иронично прокоментарисао захтев дела опозиције да добију нека места у Влади, тврдећи да ће можда руска инвазија бити са несагледивим последицама ако не добију та места.

- Одлуке треба доносити брже и нико нема право да грађане Црне Горе држи као таоце. И даље сам при ставу да у Влади неће бити министара који изазивају негативне емоције код грађана, само да не буде да нам медији и "Фејсбук" мере ко изазива, а ко не изазива негативне емоције. Трудићемо се да будемо инклузивни, то је наша обавеза - рекао је мандатар.

У случају да не буде договора о мањинској влади из ГП УРА поручују да су на столу и неки други модели.

- Видео сам да се последњих дана опет помиње нека опција техничке владе, тако да, осим коалиције "Црно на бијело", која има четири посланика, преостаје 77 посланика који могу да се договоре и без нас. Тако да, ако неко понуди неки модел који може да добије већину у парламенту, онда дефинитивно да и о томе треба размишљати. Оно о чему у овом тренутку не треба размишљати су нови избори - саопштио је извршни дикректор ГП УРА Зоран Микић.

Посланик ДФ Јован Вучуровић подсетио је на последњу изјаву портарола ДПС Милоша Николића да "УРА треба да се помири са тим да им је једина нада да актуелни мандатар постане премијер управо то да се ДПС врати на власт".

- Након оваквих изјава постоји прилика да се СНП и УРА политички пресаберу и да покушамо да нађемо решење унутар парламентарне већине, ако и даље истрајавају на формирању владе са Ђукановићем, онда је јасан крај њиховог политичког пута - закључио је Вучуровић.

СНП ЋЕ ДОПРИНЕТИ ОСТВАРЕЊУ ЦИЉЕВА

ПРЕДСЕДНИК СНП Владимир Јоковић поручио је да ће партија на чијем је челу допринети остварењу циљева, међу којима су најважнији бољи економски стандард грађана, јаке институције, владавина права, одблокирање процеса европских интеграција, борба против организованог криминала и корупције, потписивање Темељног уговора са СПЦ, одржавање пописа становништва и још много тога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему