ДИПЛОМЕ ПОЛИЦИЈЕ ПОД ЛУПОМ: Алтернатива тврди - око 30.000 службеника МУП "купило школу", формирана комисија за проверу

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

29. 01. 2022. у 08:38

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова недавно је формирало комисију која би требало да проверава сумњиве дипломе полицијских службеника.

ДИПЛОМЕ ПОЛИЦИЈЕ ПОД ЛУПОМ: Алтернатива тврди - око 30.000 службеника МУП купило школу, формирана комисија за проверу

Фото Shutterstock

За оне за које се утврди да су илегалног порекла, власници ће морати да одговарају пред надлежним тужилаштвом, најавили су из тог ресора. Из покрета Алтернатива већ дуже време указују да је у црногорском систему више од 30.000 лажних диплома, што факултетских, што средњошколских и то најчешће "стечених" у Тутину, Новом Пазару и Широком Бријегу.

У Министарству унутрашњих послова пре десетак дана формирана је Комисија за проверу валидности образовних исправа полицијских службеника. Како наводе из МУП-а, циљ комисије је детаљна провера свих сумњивих диплома, без повластица и изузетака.

- Уколико се неправилности утврде, полицијски службеници биће процесуирани пред надлежним тужилаштвом - саопштено је из МУП-а.

Председник Комисије, државни секретар Зоран Миљанић, саопштио је да је њен циљ свеобухватна провера постојећих диплома, те да је Комисија састављена од компетентних службеника и да се очекује пуна транспарентност њеног рада.

- Све информације о потенцијално фалсификованим дипломама које су медијима достављене из других извора, Комисија ће детаљно проверити. У зависности од потреба, Комисија ће се консултовати са представницима Министарства просвете, науке, културе и спорта, Завода за запошљавање, као и осталих релевантних институција које могу допринети ефикаснијем раду - поручили су из МУП-а.

Из организације Алтернатива већ неко време инсистирају на провери диплома, тврдећи да их у систему има око 30.000, што средње школе, што факултета.

- Наш систем не може за једну деценију да школује толико стручног кадра. Само прошле године на нострификацију је достављено неколико хиљада диплома. Већина потиче са врло сумњивих дестинација. Сумњамо да је скоро свака друга диплома тамо стечена на сумњив начин. Неки инспектори су стекли дипломе факултета док су радили у служби, а нису ни прелазили границу да би ишли да студирају. Највише их има из Тутина, Новог Пазара, Мегатренда, Широког Бријега. То је годинама био добро разрађен посао. Поред МУП-а ту су и дипломе у здравству, школству и јавним предузећима - тврде у Алтернативи.

Фото МУП

Недавно је и Влада донела одлуку о формирању комисије за проверу диплома, а у комисији ће представника имати и Алтернатива.

- Код нас је број тих лажних диплома попримио епске размере. Неки школовани људи чекају годинама на посао, на фер огласе. Тих огласа нема јер места попуњавају нешколовани људи који су своје дипломе купили. Захваљујемо Влади на подршци у намери да се утврди чије знање је купљено и поручујемо да нећемо дозволити да се заташкају чињенице да Управом полиције руководе агрономи, учитељи, педагози, са реномираних универзитета из Лепосавића, Брчког и Петриње - поручили су из Алтернативе.

Фото Д. Миловановић

ПРИВОЂЕЊЕ ПА ПОДРШКА

ПОДРШКА Алтернативи из Владе уследила је након што је Веско Пејак, један од координатора организације, приведен на саслушање због објава на друштвеној мрежи у којима су наводи и фотографије сумњивих диплома неколико службеника Управе полиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)