ЖЕНЕ ЖРТВЕ СВАКОГ ДАНА: Од почетка године 23 пријаве за насиље над нежнијим полом

И.Д.С.

27. 01. 2022. у 07:13

АЛАРМАНТНИ подаци Управе полиције указују да је од почетка јануара готово сваког дана једна жена била жртва насиља у породици, а само у главном граду су поднете 23 пријаве.

ЖЕНЕ ЖРТВЕ СВАКОГ ДАНА: Од почетка године 23 пријаве за насиље над нежнијим полом

Љиљана Раичевић , Фото ИН4С.НЕТ

Из Женског клуба Скупштине, али и НВО сектора поручују да је насиља све више и да се у решавање овог проблема морају укључити и држава и цело друштво, као и да се пооштри казнена политика.

Само од 1. до 24. јануара службеници Центра безбедности Подгорица су на територији главног града регистровали пет кривичних дела и 18 прекршаја у којима су жене жртве насиља. Да је ситуација забрињавајућа показују подаци Управе полиције да је само у По дгорици од почетка године готово сваког дана десио један случај насиља над женом.

Један од случајева насиља који је узбуркао црногорску јавност последњих дана је и онај који се могао видети на снимку који се ширио друштвеним мрежама, а на којем се види човек који физички напада супругу у јавности, у једном подгоричком насељу. Како је саопштено из полиције, реч је о Подгоричанину В. С., који је након тога ухапшен, док је жртви насиља, која је његова супруга, пружена лекарска помоћ.

Фото ИЈЗЦГ

Да би жене требало да дигну глас против насиља, поручују из Женског клуба Скупштине Црне Горе. Ипак, само то није довољно, сматра чланица тог клуба посланица Драгиња Вуксановић Станковић:

- Када су у питању мушки насилници онда су то особе које су физички и психички импотентне. И таквим особама може се само стати на пут пооштравањем законских казни у оквиру Кривичног законика.

НЕМА ОПРАВДАЊА

БУРНЕ реакције у Црној Гори изазвало је и оправдавање насиља на женама од стране водитељке државне телевизије. Наиме, новинарка Јована Божарић Станишић је у разговору са координаторком СОС телефона Биљаном Зековић, саопштила "да има жена које се понашају тако да изазову у мушкарацу да се понаша како не треба". Ипак, Зековићева је јасно поручила да за насиље нема оправдања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДАНИ СВЕТОГ ЈОВАНА ВЛАДИМИРА: Садржајан програм почиње добровољним давањем крви, завршава се литијом