"ДАКОТА" ОДВОЗИ ЂУБРЕ ИЗ БИЈЕЛЕ: Чишћење опасног отпада са бродоградилишта

В. В.

24. 01. 2022. у 07:40

ИЗВОЗ грита из некадашњег бродоградилишта Бијела, биће настављен, а око 12 тона опасног терета требало би да према Шпанији крене данас, бродом "Дакота".

ДАКОТА ОДВОЗИ ЂУБРЕ ИЗ БИЈЕЛЕ: Чишћење опасног отпада са бродоградилишта

Фото В. Вујновић

Светска банка је за санацију ове еколошке црне тачке обезбедила 23 милиона евра, а посао је поверен француској компанији "Валго".

Ремедијација тла у бишем Бродоградилишту као и извоз грита започели су у јулу 2018. године а извоз је у два наврата заустављен. Први пут у августу 2019. због дозвола за извоз.

Други пут пројекат је заустављен 2021. године. Последњи брод је у Бијелој био 15. јула 2021. и сада би након шест месеци извоз грита и контаминираног земљишта требало да буде настављен у континуитету.

На простору некадашњег бродоградилишта Бијела биће изграђен Центар за ремонт јахти и мегајахти. Анексом Уговора између Владе Црне Горе и новог концесионара Конзорцијума "Адријатик маринас Тиват" и "Драј Докс", Уједињени Арапски Емирати, 31. децембар одређен је као рок за предају простора бившег бродоградилишта. До тада и посао ремедијације мора бити завршен. Уговором је такође предвиђено да инвестициони период почиње да тече од дана предаје Извештаја експерта, којим се потврђује да је концесионо подручје очишћено од загађења. Укупни планирани износ за инвестицију у прве три године  је 20 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)