ОВАКО КРИВОКАПИЋ ЗАМИШЉА ТЕМЕЉНИ УГОВОР: Објављени детаљи писма црногорског премијера патријарху Порфирију

Novosti online

20. 01. 2022. у 17:48 >> 18:03

У ПИСМУ које је премијер Здравко Кривокапић упутио патријарху српском господину Порфирију, дато је образложење Владиних предлога за измене првобитног Нацрта темељног уговора.

ОВАКО КРИВОКАПИЋ ЗАМИШЉА ТЕМЕЉНИ УГОВОР: Објављени детаљи писма црногорског премијера патријарху Порфирију

Архива

Те измене се односе на потребу усаглашавања појединих одредби уговора са правним системом Црне Горе, као и на додатна терминолошка појашњења одређених решења, потврђено је Радио Телевизији Никшић.

У првобитној верзији Нацрта уговора користи се појам „судска истрага”, поред чињенице да у Црној Гори већ десетак година истрага није у надлежности судова, већ тужилаштва. Указано је да коришћење термина „мере безбедности” у првобитном Нацрту уговора није компатибилно са одређењима из Кривичног законика Црне Горе, имајући у виду начин на који је дефинисан тај институт.

Поред тога, када је у питању одређивање страна потписница уговора и услова за грађење објеката верских заједница у Црној Гори, указано је да у првобитном Нацрту уговора решења нису у сагласности са важећим члановима 10 и 42 став 4 Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

Даље, у писму премијера указује се на потребу дораде одредбе уговора која се тиче посебне заштите имовине Цркве, а која уједно представља и културну баштину државе, те се упућује на примену Закона о заштити културних добара.

У односу на питање реституције црквене имовине, у писму се наводи да је предложеним изменама тај део уговора изједначен са решењима из уговора који су потписани са другим верским заједницама.

На крају се констатује да измене које је предложила Влада доприносе унапређењу квалитета документа, како он касније не би могао бити оспораван у целини, или у појединим деловима.

Премијер је у писму изразио спремност да се процес усаглашавања заврши у најкраћем року, како би Темељни уговор био потписан.

Из свега произлази да се више ради о техничким питањима и потпуном усаглашавњу са правном тековином Црне Горе, него о неки суштинским питањима која доводе у питање однос између државе Црне Горе и СПЦ, ексклузивно открива РТНК.

(ИН4С)

БОНУС ВИДЕО - Како је пао Мило Ђукановић?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВЕЛИКИ ЧОВЕК, УМЕТНИК И ПОРОДИЧНИ ПРИЈАТЕЉ: Ђоковић изразио саучешће поводом смрти Гаја Војводића