ПОВРАТАК НА ЗЕЛЕНЕ ГРАНЕ: Барска пловидба уплатила рату кредита од сопствених средстава након три године

Б. Дабић

19. 01. 2022. у 13:37

НАКОН три године Барска пловидба успела је из сопствених средстава да плати рату кредита у износу од 1,91 милион долара Ексим банци (EXIM)која је одобрила кредит за куповину два теретна брода „Бар“ и Будва“.

ПОВРАТАК НА ЗЕЛЕНЕ ГРАНЕ: Барска пловидба уплатила рату кредита од сопствених средстава након три године

Фото Б. Дабић

Уговор о кредиту са Ексим банком потписан је 2013. године. Грејс период трајао је пет година (од 2013. до 2018. ), а у овом периоду Барска пловидба је била у обавези да плаћа само камату.

-Кредит се плаћа два пута годишње (до 21. јануара и до 21. јула). Прва рата плаћена у јулу 2018. године из средстава Барске пловидбе. После тога држава је платила шест рата. Барска пловидба АД је из сопствених средстава данас реализовала плаћање рате за кредит према кинеској Ексим банци у износу од 1,91 милион долара, која доспева за плаћање до 21.јануара, а по основу кредита узетог за набавку бродова „Бар“ и „Будва“, потврђено је Новостима у АД „Барска пловидба“.

Барска пловидба је уплатила осму рату из сопствених средстава. Подсетимо, Барска пловидба је половином децембра унајмила брод “Бар”, а уговором је прецизиран дневни најам од 19,85 хиљада УСД.

Из ове поморске компаније обавештавају да је Одбор Директора „Барска пловидба“ прихватио уговор о најму и другог брода „Будва“, на период од 10 до 12 месеци, који ће важити од 01. фебруара 2022.

Брод "Будва" Барске пловидбе

- Нови унајмитељ брода „Будва“ је као и брода „Бар“ реномирана бродарска компанија „НОРДЕН“из Данске. Висина договореног дневног најма за брод „Будва“ је скоро иста као и за брод „Бар“ (мања за око 4%) и поред чињенице да су најамнине на светском поморском тржишту, у протеклих неколико седмица, пале за око 30% у односу на берзанске износе из децембра прошле године када је закључен најам за брод „Бар“ са истом компанијом на исти временски период. Ово је још једна потврда квалитетно договореног будућег комерцијалног ангажовања наших бродова, на основу чега се очекује да ће „Барска пловидба“ АД успети приходовати довољно средстава не само за измирење предстојећих обавеза већ и за враћање ранијих дугова према буџету Црне Горе из којег су уместо наше компаније измириване рате кинеској банци. наводе из Барске пловидбе.

КУПОВИНА ТРАЈЕКТА НА ЛИНИЈИ БАР-БАРИ-БАР

На основу уговора, имаћемо приходе не само за несметан рад и пословање у наредној години, већ ћемо моћи да у потпуности исплатимо дугове. Имамо две рате следеће године у јануару и јулу према кинеској банци, које ћемо сигурно платити, и не само то него и вратити неколико рата које смо дужни држави, која је у претходном периоду морала да плати неколико рада када су најамнине биле лоше, казао је извршни директор Барске пловидбе Зоран Тајић. Према његовим речима, уколико и убудуће приходи Барске пловидбе буду солидни, може се размишљати и о куповини трајекта који ће пловити на линији Бар - Бари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе