У МАЊИНСКОЈ ВЛАДИ ЗА ФРОНТ И ДПС НЕМА МЕСТА: Коалиција "Црно на бијело" понудила парламенту црне Горе решење око кризе власти

В. КАДИЋ

17. 01. 2022. у 22:16

КОАЛИЦИЈА "Црно на бијело", једна од три победничке листе на парламентарним изборима 30. августа 2020. године, као решење изласка из дубоке кризе власти данас је понудила стварање мањинске владе.

У МАЊИНСКОЈ ВЛАДИ ЗА ФРОНТ И ДПС НЕМА МЕСТА: Коалиција Црно на бијело понудила парламенту црне Горе решење око кризе власти

Фото Влада ЦГ

То је саопштио актуелни вицепремијер у Влади Здравка Кривокапића и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић поручујући да ће понуда бити достављена 81 посланику црногорског парламента. Категоричан је да у евентуалној мањинској влади не може бити места за Демократски фронт и Демократску партију социјалиста.

Дритан Абазовић, Фото Танјуг

- Навијам да нас подрже ДПС и ДФ! Било би феноменално да нас подрже, али нисам сигуран да је то реално. Немам ништа против Демократа и Демоса по питању учешћа у мањинској влади. Нисмо разговарали о премијеру јер је та прича још далеко - казао је Абазовић новинарима, додајући да ако се он буде питао, у новој влади биће места и за неке министре из актуелне владе.

- Желимо да у Скупштини консензус буде што шири и на нивоу најмање 49 посланика. ДПС се неће вратити на власт, а наш је циљ да се одблокира пут ка Европској унији. Међународни партнери траже стабилност. Подсећам, страни партнери нити стварају, нити руше Владу Црне Горе.

- Ако неко има решење које је одрживо, ту смо да га чујемо - наставио је Абазовић, наводећи да је њихов концепт мањинске владе јасан.

- Ако нико нема свој предлог, а не жели да подржи мањинску владу, што се нас тиче нека влада функционише до 2024. године. Избори су и даље отворена опција. Ако своје идеје не можемо остварити из власти, није проблем да одемо и за њих се боримо из опозиције.

Абазовић је рекао да би волео да мањинску владу подржи СНП, истичући како је у минулом периоду највише комуницирао са лидером те странке Владимиром Јоковићем. Говорећи о томе ко може, а ко не може у мањинску владу, поручује да би приоритет имали потписници Меморандума.

Председник Савеза грађана ЦИВИС Срђан Павићевић, чланице коалиције "Црно на бијело", рекао је да су на прагу стварања владе националног препорода и помирења.

- У Скупштини је присутна конфузија, антагонизам и непродуктивност. Тај парламеннт подржава извршну власт у распону од једног до 15 посланика, што је за савремену демократију неприхватљива теза и са тим не можемо даље да функционишемо - казао је Павићевић.

МИЛО ДЕО ПРОЦЕСА

ПРАВА Црна Гора сматра да је након саопштења коалиције "Црно на бијело" јасно да је председник Црне Горе Мило Ђукановић део процеса меморандумског рушења актуелне владе, како би се вратио на политичку сцену, што је, како наводи у реаговању, јавно верификовано ставом Абазовића да му је за формирање такозване мањинске владе прихватљива подршка ДПС-а.

ДФ: ПОШТОВАЊЕ ВОЉЕ НАРОДА

РЕАГУЈУЋИ на понуду коалиције "Црно на бијело", из Демократског фронта су поручили да њима није приоритет рушење актуелне владе, већ избор нове, која ће "бити ослобођена свих слабости садашње".

- Питање избора нове владе је демократско питање. Зато је свака одлука у вези са тим ствар поштовања воље народа и уважавања оне већине грађана која је била за смену ДПС-а и промену претходне власти - наводи се у саопштењу ДФ-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОЛИЦАЈАЦ ДОЦРТАО ЗНАК: Тужилачки савет Црне Горе разматрао рад колегинице из Никшића