ДУБЉИ ЏЕП, ЛАКША ПОЗАЈМИЦА: Процена монетарне власти је да веће зараде повећавају потражњу за кредитима

З. З.

18. 01. 2022. у 08:38

АКО се реализује програм "Европа сад", који је донео раст минималца од 1. јануара на 450 евра, односно просечне плате на 700, очекивано је да се повећа потражња за зајмовима у банкама.

ДУБЉИ ЏЕП, ЛАКША ПОЗАЈМИЦА: Процена монетарне власти је да веће зараде повећавају потражњу за кредитима

Фото Архива

То су пројекције Централне банке, а утемељење је што ће услед раста зарада порасти и платежна моћ становништва.

- Очекујемо да ће у нашу институцију бити већи прилив захтева за проверу ликвидности клијента преко кредитног регистра. Уколико се реализује презентовани програм Министарства финансија и социјалног старања под називом "Европа сад", било би очекивано повећање потражње за додатним кредитним средствима услед раста платежне моћи становништва, те самим тим и већег број упита у кредитном регистру - навели су из монетарне власти.

Фото И.Маринковић

Према последњим подацима Централне банке током прошле године банке су одобриле готово 970 милиона евра или 70 милиона евра више него годину пре.

- Током прошле године фирме су се више задуживале током прошле године како би превазишли пословне проблеме под утицајем пандемије. Од почетка прошле године до краја новембра укупно је привреди одобрено 617 милиона евра, а грађанима 350 милиона - показују подаци монетарне власти.

Камате на кредите грађана су 5,19 одсто. Када је реч о привреди, ако је зајам на период до годину, каматна стопа је 3,16, а за рефинансирање мало изнад 3,7 процената. Уколико се ради о кредитима за изградњу куће просечна камата је четири и по одсто, односно за адаптацију или куповину стана 4,83 процента.

НА ЧУВАЊУ 1,360 МИЛИЈАРДИ

КРАЈЕМ прошле године банкама, а 15 их је у Црној Гори, становништво је поверило на чување 1,360 милијарди евра, те да је више од трећине тог износа орочено по виђењу или на више месеци, а најчешће на три. Просечна камата на орочења од три до пет година износе 1,39 одсто, док на три месеца може се добити камата од 1,34 процента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РЕБАЛАНС ИЛИ БЛОКАДА: Пред парламентарцима неколико прописа важних за грађане