ИСПИТИВАЊА У ТОКУ: Сумња да се омикрон сој вируса корона појавио и у Црној Гори

Танјуг

08. 12. 2021. у 11:02

У ЦРНОЈ Гори постоји сумња на два случаја заразе омикрон сојем корона вируса, изјавио је данас Адис Мартиновић, епидемиолог Института за јавно здравље Црне Горе.

ИСПИТИВАЊА У ТОКУ: Сумња да се омикрон сој вируса корона појавио и у Црној Гори

Фото: Б.Дабић

Мартиновић је у јутарњем програму ТВ Вијести рекао да су у питању директни контакти из међународног саобраћаја.

 - Засада сумњамо да су можда и њихови чланови породице заражени. Испитивања су у току - казао је Мартиновић.

Он је рекао да су код ових особа симптоми заразе благи и да се налазе на кућном лечењу, као и да су сви њихови контакти у кућној изолацији.

Мартиновић је казао да постоји могућност да омикрон због својих мутација непогодно утиче на даљи ток пандемије, али да се без детаљних студија то не може предвидети.

 - Захваљујући мутацијама током пандемије забележено је да већина мутација доводи до слабљења вируса. Како се наш организам бори да се излечи, бори се и микроорганизам и долази до мутација. Захваљујући имуном одговору долази и до слабљења клиничке слике - казао је Мартиновић.

Он је рекао да постоје недоумице и нејасноће у вези са омикрон сојем.

 - Има највећи број мутација које могу бити забрињавајуће. Он има једну секвенцу коју је преузео од вируса који изазива обичну прехладу. То може значити да смо заштићенији јер смо створили вид имунитета на вирус који изазива прехладу. Али је и даље непознато колико ће се вирус ширити, да ли смо имуни на њега, да ли његова клиничка слика може бити тежа или лакша. Надам се да ће научне студије за недељу-две дати све одговоре - рекао је Мартиновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)